Nijaz Kadirić, pokretač Zakona o javno-privatnom partnerstvu

Ministar Kadirić
Nijaz Kadirić (Nezavisni blok), ministar privrede USK glavni je pokretač i inicijator donošenja Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji je donešen na nivou Unsko-sanskog kantona i čija implementacija se očekuje u narednom periodu.

 

Najveći značaj ovog zakona ogleda se u tome da se po prvi put u javni sektor uvodi privatna djelatnost na partnerskim odnosima, a da to ne podrazumjeva javne nabavke i tenderske procedure.

Bitno je naglasiti da ovaj Zakon ne stavlja van snage niti jedan drugi zakon niti će se premostiti nadležnosti Općina u odnosu na kantonalni nivo.

Na ovaj način će se značajno uticati na razvoj, ne samo privatnog, nego i javnog sektora, koji do sada nije mogao značajno ulagati u svoj razvoj zbog opterećenja budžeta, a i većina Javnih ustanova posluje sa značajnim gubicima.

Trenutno se najveći interes iskazuje u oblasti energetike, zdravstva i komunalnih usluga, a značaj nije manji ni za druge grane privrede, koje, kroz pripremu određenih projekata, mogu u ovom Zakonu vidjeti osnov za svoj budući razvoj.

U kontekstu ovog Zakona i njegovog značaja, Ministrica zdravstva Nermina Ćemalović (SDP) je istakla da se u oblasti zdravstva priprema Strategija razvoja gdje će se pri pripremi navedene strategije uključiti i eksperti koji su već radili i uspješno implementirali slične projekte. Ovom strategijom bi se trebale poboljšati i proširiti zdravstvene usluge na našem kantonu i završetak ove strategije se može očekivati do kraja tekuće godine.

Nisvet Jusić (Nezavisni blok), zastupnik u Skupštini USK i član radne grupe, također je istakao značaj ovog Zakona i koliko će pomoći u razvoju privrede na ovom području, posebno u uslovima epidemioloških mjera.

Punu podršku u donošenju ovog Zakona kao i realizaciji projekata dao je i UNDP ističući da je ovo prvi put da je ovakav Zakon donešen na ovim područjima.

Uporedo sa navedenim zakonom, donešena je i Uredba o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekata javno-privatnog partnerstva.

Ugovori bi se sklapali na period ne manji od 10 i ne duži od 40 godina, a provedba istih bi bila transparentna i dostupna javnosti.

Nadležni organ za sprovedbu ovog Zakona je Ministarstvo privrede koje će na osnovu godišnjih planova i izvještaja upoznati Vladu USK o provedbi ovog Zakona.