Nikada gore stanje za SDA u Krajini: Potpiruju nacionalne tenzije jer gube većinu u Bosanskom Petrovcu?

Home

Nikada gore stanje za SDA u Krajini: Potpiruju nacionalne tenzije jer gube većinu u Bosanskom Petrovcu?


U Općinskom vijeću Bosanski Petrovac uskoro bi moglo doći do formiranja nove koalicije koja bi, za razliku od dosadašnjeg saveza SDA, SNSD-a i DF-a, mogla dati podršku nezavisnom načelniku ove lokalne zajednice Zlatku Hujiću.

Majorizacija

Kako su prvobitno javili portali i drugi izvori bliski SDA, okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj, te se Bosanski Petrovac dovodi u vezu sa Savezom srpskih općina u Federaciji, zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem.

Kako su najavili, petnaestog augusta trebala bi biti održana sjednica Općinskog vijeća Bosanski Petrovac, a već je definiran dnevni red po kojem će se glasati o povjerenju Midhatu Hidiću iz SDA, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji je iz reda bošnjačkog naroda, zatim o izmjeni sastava komisija Općinskog vijeća, te imenovanju članova privremenih upravnih i nadzornih odbora ustanova čiji je osnivač Općina.

Prema izvorima bliskim SDA, novu većinu bi trebali činiti SNSD koji je do jučer bio u koaliciji sa SDA u Bosanskom Petrovcu, zatim Socijalistička partija (SP), Demokratski narodni savez (DNS) Marka Pavića, Srpska napredna stranka, DNZ, te jedan nezavisni vijećnik. Na čelu te koalicije bio bi aktuelni načelnik Zlatko Hujić.

Isti izvori upozoravaju da će u opoziciji ostati gotovo sve političke partije sa bosanskim predznakom i to SDA i SBB, te DF i SDP, te da će doći do majorizacije Bošnjaka, a na savjest pozivaju A SDA, koja još može pokvariti planove i koja može spriječiti načelnika Hujića da dobije većinsku podršku u Vijeću.

To su budale

Načelnika Hujića smo pitali da li su ovakvi stavovi perfidni, kao nastavak borbe protiv procesa koje je pokrenuo u ovoj općini otkako je na njenom čelu.

– Ništa tu nije perfidno, oni ne znaju biti perfidni. Ovo je posljednje što im je ostalo u gubitničkoj agoniji. Čuj, Boga ti, ugroženi Bošnjaci, Dodik, srpske općine, koje su to budale. Plus što lažu za neke stranke. Naprimjer, SDP, A SDA, Naša stranka i Stranka za BiH su od prvog dana sa mnom, a sada su nam prišla dva vijećnika SNSD-a i jedan iz Socijalističke partije (predsjedavajuća Općinskog vijeća, op. a). U trulim ostacima bivše većine ostala su trojica iz SDA i po jedan otpadnik iz DF-a i SBB-a. A pitam ih ja, onako usput, ko je javno organizovao harangu i tjeranje iz Bosanskog Petrovca Jusufa Arifagića, većeg Bošnjaka od mnogih u ovoj zemlji ? Oni, naravno, koji sada javnosti prijete majorizacijom Bošnjaka. Da nije tužno, bilo bi smiješno, poručio je načelnik Zlatko Hujić.

 

(Izvor; Oslobođenje)

Topic
Objavio: Pon, 14/08/2017 - 13:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top