Nikola Prce: "Zmaj" koji je pravio razliku

.
Unutar minulih 16 godina i 12 dana upisao je 119 utakmica i postigao 444 gola

 

Jedan od najboljih igrača koje je imala Bosna i Hercegovina Nikola Prce (41) završio je reprezentativnu karijeru na Evropskom rukometnom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

Zlatni mečevi

Za naš državni tim debitirao je 5. januara 2006. godine, s punih 25 godina, na poziv Vojislava Rađe protiv Nizozemske, dok je posljednji meč odigrao protiv Španije 17. januara 2022. u Bratislavi.

Unutar minulih 16 godina i 12 dana upisao je 119 utakmica i postigao 444 gola. To nikako nije samo nagomilana statistika jer je Prce stalno postizao najvažnije golove.

Naravno, najviše se svi sjećamo onih 18 u dvomeču s Islandom, koji su nas odveli na prvo Svjetsko prvenstvo u Katar 2015. godine, kao i 10 pogodaka koje je postigao u Ostravi u Češkoj za pobjedu koja je BiH odvela na prvo Evropsko prvenstvo u Norvešku 2020.

Za izvrsnu 2014. godinu, u kojoj je „potopio“ Island, a ujedno na klupskom planu s mađarskim Pik Segedom osvojio Kup EHF, zaslužio je i da bude proglašen za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine.

- Najljepše i nezaboravne sportske trenutke doživio sam u reprezentaciji i uvijek rado i s istim žarom dolazio na okupljanja - rekao je Prce na oproštaju.

Nikola je svoju reprezentativnu rukometnu karijeru gradio za vrijeme pet selektora - Vojislava Rađe, Halida Demirovića, Dragana Markovića, Bilala Šumana, Ivice Obrvana, a kod Dragana Markovića i Bilala Šumana je jedno vrijeme bio i kapiten “Zmajeva”.

Oproštajni duel

Na posljednjem EP-u u Bratislavi je i s 41 godinom bio veoma važan dio tima u dvije utakmice koje je odigrao. Postigao je dva gola protiv Švedske, od čega je jedan EHF proglasio najljepšim pogotkom dana na EP-u, te tri protiv Španije. Posljednju utakmicu u reprezentativnom dresu odigrao je protiv aktuelnog evropskog prvaka, države u kojoj je najviše volio razvijati svoju klupsku karijeru.

- Uvijek ću biti na raspolaganju reprezentaciji za pomoć, ali mislim da sad imamo mladih igrača kojima je vrijeme da se pokažu. Mislim da sam reprezentaciji puno dao, ali i puno dobio - izjavio je Nikola Prce.

Uloga trenera

Nikola Prce rođen je 31. avgusta 1980. godine u Čapljini. On i dalje nastavlja svoju bogatu klupsku karijeru u kojoj je nastupao za 16 timova i još nije siguran u to kad će je završiti. Već treću sezonu igra za kosovskog prvaka Besa Famgas, a od ove sezone je u klubu, uz igračke obaveze, ujedno i pomoćni trener.

Ovo bi mogla biti naznaka u kojem smjeru će krenuti jer je već kao jedini cilj isticao želju da poslije igračke karijere ostane u rukometu.