Nikšić: Mi ćemo napraviti vlast ako SDA ne može!

Oni imaju i pravo i obavezu da formiraju vlast, mi s njima nećemo i ne stojimo im na putu

Ogromnu pažnju javnosti privukla je najava predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da će ova stranka pokušati sastaviti vlast bez SDA, koja je relativni pobjednik izbora, ali rezultat koji je ostvarila (oko 25 posto glasova) ipak joj ne daje apsolutni legitimitet. 

Precizna ocjena

Nikšić je kazao da će sve krenuti iz kantona, da će se isto pokušati napraviti i na federalnom nivou. Prekjučer su stranke Nezavisni blok, Narod i pravda, A-sda i PDA potpisale sporazum, a očekuje se da će zajedno pregovarati sa SDP-om i Našom strankom. Zbir njihovih glasova dovoljan je za formiranje stabilnih parlamentarnih većina u skoro svim kantonima i FBiH.

Krenimo redom. Ostvarili ste dobar izborni rezultat, povećali broj poslanika na svim nivoima.

- Mi u SDP-u preciznu ocjenu rezultata dat ćemo nakon što definitivno budu utvrđeni rezultati, i to će uraditi organi SDP-a. Već smo utvrdili da je naš kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda brutalno pokraden.

Tačno je da ćemo povećati broj mandata u svim zakonodavnim organima, i s te strane možemo biti zadovoljni. Već sada je izvjesno da će SDP biti značajan politički faktor u budućnosti, što je značajno ne samo za nas u SDP-u nego za i BiH, jer je za našu zemlju veoma važno da postoji velika stranka koja okuplja sve narode i građane i koja ima zastupnike iz reda svih naroda.

Najavili ste formiranje bloka stranka za sastavljanje vlasti, ali bez SDA. Koje stranke dolaze u obzir i šta je uvjet za koaliranje?

- SDA je relativni pobjednik izbora. Oni imaju i pravo i obavezu da formiraju vlast. Mi s njima nećemo i ne stojimo im na putu da formiraju vlast, ako mogu i ako znaju. Kako sada stvari stoje, niko još nije rekao da s njima hoće, čak ni HDZ, njihov vječiti partner i uvijek njihov prvi izbor. Mi ćemo raditi na tome da se okupi jedan snažan politički blok koji bi se formirao na jednom jasnom programu, a ne na matematici i pukoj borbi za vlast. To nas ne zanima. Ako ovi koji kažu da su pobijedili nemaju nikakav koncept, nemaju program, onda ćemo učiniti sve da se konačno okupi politički blok koji bi radio na realizaciji konkretnog programa čiji je cilj napredak i iskorak BiH.

Hoće li biti moguće formiranje parlamentarne većine na svim nivoima vlasti bez SDA?

- Još je rano o tome govoriti prije nego što se formira Dom naroda Parlamenta FBiH. Kako sada stvari stoje, moguće je u većini kantona. Kada je u pitanju FBiH, većina bez SDA u Predstavničkom domu itekako je moguća, ali da li je moguće praviti takvu vlast na nivou FBiH, neće se znati dok se ne formira Dom naroda FBiH. Ipak, trenutni raspored mandata govori da će to matematički biti moguće. Kako sada stvari stoje, jedini bez kojeg neće biti moguća jeste HDZ.

Dizanje cijene

Očekujete li da će HDZ podržati vlast bez SDA?

- Znakovita je šutnja HDZ-a na otvoreni poziv SDA da s njima ponovo prave vlast. Siguran sam da će HDZ maksimalno dizati svoju cijenu i da u vlast neće ući dok god ne dobije sve što bude mogao da zamisli, pa i više od toga. U takvim okolnostima znamo da je SDA uvijek ispunjavala svaku želju HDZ-a. Ali, ako bi nekad i došlo do priče o tome, mi u vlast nećemo ići prije nego što se usvoje neki ključni zakoni, primjerice, i novi zakon o igrama na sreću kojim bi se kladionice dodatno oporezovale. Ne vjerujem da bi takvu vlast podržao HDZ, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li SDA smjeti takav zahtjev ispostaviti pred HDZ. To su obećali biračima, pa eto im sjajne prilike da pokažu dosljednost.

S druge strane, Milorad Dodik rekao je da mu je svejedno ko će činiti vlast na državnom nivou iz Federacije BiH. Naglasio je da bi u savez i sa SDP-om i sa SDA. Kakav je Vaš komentar?

- Sa SNSD-om nije bilo nikakvih razgovora, niti mi sada o tome razmišljamo. Ponavljam, to je pravo i obaveza ovih koji su proglasili pobjedu. 

Organizirana i dobro osmišljena krađa

CIK-u ste uputili veliki broj prijava za nepravilnosti. Kako ocjenjujete izborni proces? Je li ponovo bilo velike krađe?

- Apsolutno je bilo krađe, i to organizovane i dobro smišljene. Sve je to kulminiralo još u petak, dva dana prije izbora, kada je krenulo masovno mijenjanje članova u biračkim odborima širom BiH. Pozivam sve političke stranke u BiH da, sve dok postoji mogućnost, insistiraju na otklanjanju nepravilnosti. Broj od 100.000 nevažećih listića za člana Predsjedništva je sramota, a cifra od ukupno 400.000 nevažećih listića očiti kriminal.