Nikšić prozvao Tužilaštvo BiH: Vrijeme je da procesuirate neustavno djelovanje u RS-u

sad
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić osvrnuo se na današnju odluku Ustavnog suda BiH, kojom je privremeno suspendovan Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, što je još jedna potvrda neustavnog djelovanja vlasti u ovom bh. entitetu.

Prvo je pozvao Tužilaštvo BiH da počne raditi na procesuiranju odgovornih za kršenje zakona i Ustava BiH.

"Krajnje je vrijeme da pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokrenu konkretne aktivnosti na procesuiranju svih odgovornih za neustavno djelovanje. Osnovni posao Tužilaštva BiH je da beskompromisno štiti državu Bosnu i Hercegovinu i njen pravni poredak. Pozivam ih da ispune svoju obavezu, s obzirom na to da sada već imamo niz odluka vlasti entiteta RS koje su ukinute, suspendovane ili stavljene van snage zbog njihove neustavnosti. Dakle, dokaze imaju, to su odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Sada je na Tužilaštvu BiH da pokaže da je kičma vladavine prava, mira i stabilnosti države, kičma koja se ne smije povijati pod političkim pritiscima", rekao je Nikšić.

Pozdravio je Rezoluciju Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini koja je danas usvojena.

"Rezolucija je još jedan u nizu poraza antidržavnih snaga i promotora etničkih i teritorijalnih podjela. Posebno se ponosim doprinosom naših sestrinskih stranaka, zastupnika iz Partije evropskih socijalista koji su dosljedno i časno branili interese države Bosne i Hercegovine i njeno pravo da bude savremena, demokratska građanska država, poput svih članica EU. Iznimno sam sretan što su naši prijatelji prepoznali i uvažili sugestije SDP-a BiH prilikom naših brojnih susreta sa socijaldemokratskim europarlamentarcima u posljednje vrijeme, a koje smo im dostavljali i u pismenoj formi", rekao je on.

Za Rezoluciju je istaknuo da je ona dokaz da je, "iako Bosna i Hercegovina nije zastupljena u Evropskom parlamentu, glas Bosne i Hercegovine i njenih integrativnih snaga jak".

"Nadglasani su oni u Evropskom parlamentu koji su pokušali nametnuti destruktivne, antievropske i antibosanskohercegovačke amandmane. Čast nam je što smo, u bilo kojoj mjeri, mogli doprinijeti tome", zaključio je Nikšić.