Nikšić: Zakon o izbornim jedinicama će biti usvojen, politika HDZ-a je srednjovjekovni mrak

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je u intervjuu za Klix.ba kako očekuje da će Dom naroda Federalnog parlamenta na sutrašnjoj sjednici usvojiti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH.

"Očekujem i da će stupiti na snagu prije početka zvanične izborne kampanje u septembru. Ovaj zakon nije usmjeren protiv bilo koga i predstavlja korektno rješenje koje osigurava integritet izbornog procesa i zakonski okvir za uspostavu vlasti", rekao je predsjednik SDP-a.

Kako komentirate žestoke izjave iz HDZ-a i HNS-a, a posebno Bože Ljubića o "entitetskom udaru"?

Božo Ljubić i politika koju predstavlja shvataju da su izgubili svoju borbu za etničku podjelu Bosne i Hercegovine na tri mini državice, jer model koji zagovaraju nosi upravo to. Želim biti potpuno jasan, nema daljnje podjele Bosne i Hercegovine, više od ovoga što imamo danas, jer je i ovo što imamo nepodnošljivo i mora se mijenjati. Bosna i Hercegovina u budućnosti može samo da se integriše na principima jednakosti svih građana, jer su to evropske vrijednosti koje moramo provesti. Politika Bože Ljubića i HDZ-a je srednjovjekovni mrak u koji nas neće uvući, jer neće dopustiti građani ove zemlje.

Da li je uopće moguće očekivati implementaciju zakona, budući da se očekuje pokretanje vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Hrvata? Znamo da Ustavni sud FBiH funkcionira na ivici kvoruma?

Legitimno je pravo svakog kluba u Domu naroda tražiti zaštitu vitalnog interesa. Nadam se da neće biti zloupotrebe ovog sistema za blokiranje zakona, jer bi to bila opasna zloupotreba zaštite vitalnog interesa koja cijeli taj koncept onda može dovesti u pitanje. Uvjeren sam da u ovom slučaju takav zahtjev neće biti prihvaćen od Ustavnog suda FBiH, jer je zakon isti za sve građane FBiH i u potpunosti je usklađen s Ustavom FBiH. Vjerujem da Ustavni sud FBiH može riješiti ovo pitanje u roku koji je predviđen te da će zakon nakon toga stupiti na snagu. Ukoliko se pojave neke opstrukcije koje se najavljuju, poput toga da predsjednik FBiH ne potpiše zakon, onda očekujem da reagira OHR, a mi iz SDP-a ćemo tražiti i hitno djelovanje nadležnih tužilaštava, kako bi se zaustavila ta očita zloupotreba službenog položaja i samovlašće koje cijelu BiH želi gurnuti u haos.

SDP je, kao i druge stranke, predao liste za izbore. Kakva su vam očekivanja? U ovom momentu stanje zbog mnoštva stranaka izgleda dosta haotično. S kim koalirati, a s kim ne?

Uvjeren sam da naše liste nude najkvalitetnije ljude i što je meni posebno drago mnogo mladih ljudi, više od 30 posto, što, koliko vidim, kod drugih stranaka nije slučaj. Mi ćemo voditi afirmativnu kampanju, govoriti o svom programu o Planu 10. Vjerujem da će građani kroz kampanju doći do spoznaje da SDP ima ozbiljan program koji garantuje brz progres naše zemlje i stvaranje jednog pravednijeg društva po mjeri svih nas te da ćemo dobiti najveću podršku u oktobru. 

Svakako da nam je drago što su pored ostalih i brojne druge stranke podržale našeg Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Međutim, smatram da je važno naglasiti da se radi o podršci Denisu, kao objektivno najboljem kandidatu za ovu poziciju, ali ne i bilo kakvim koalicijama SDP-a s tim strankama. 

U strahu su velike oči pa je baš interesantno kako su se pojavili dušebrižnici koji su se navodno nasekirali zbog navodnih koalicija. Kada je riječ o koalicijama, o tome će odlučivati organi partije, a možda i članstvo na referendumu, nakon izbora. SDP nije i neće ulaziti u bilo kakve koalicije prije izbora. Jedina smo veća politička partija koja nije bila vlast u ovom mandatu na bilo kojem nivou. I danas smo jedini koji nismo vlast bar na nekom nivou u Bosni i Hercegovini. Zato ne želim dopustiti bilo kome da proziva SDP zato što će navodno ići s nekim u koaliciju, a pri tome su oni koji nas prozivaju vlast, u kantonu, entitetu ili na državnom nivou i doveli su Bosnu i Hercegovinu na najniže grane od samostalnosti.

Velika je borba za izbor člana Predsjedništva BiH. Kampanja je najžešča upravo za te pozicije. Kako gledate na tu činjenicu jer, objektivno, stvarna moć je u Parlamentima?

Zanimljivo je gledati neke od kandidata za Predsjedništvo BiH kako već sedmicama vode kampanju po Bosni i Hercegovini, iako obavljaju neke vrlo značajne pozicije u trenutnoj vlasti! 

Očito je kako nisu ni u ove četiri godine ništa radili, tako da nemaju problem ništa ne raditi ni do izbora. Kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH objektivno vodi fer i poštenu kampanju, sa željom da se građanima govori šta i kako raditi da Bosna i Hercegovina krene naprijed. S druge strane otvoreno ili prikriveno on je na udaru, često ispod svakog nivoa, od svojih protukandidata i njihovih izbornih štabova. 

To govori o njima, njihovom nedostaku bilo kakve ideje i vizije, kao i strahu od poraza. Nama je potpuno jasno da ti napadi govore kako svi znaju, pa i na osnovu rezultata istraživanja koje imaju, da je Denis trenutno mnogo ispred svih i da će biti budući član Predsjedništva BiH bez obzira na prljavu kampanju kojoj je izložen. 

Želim jasno poručiti kako napade na Denisa Bećirovića doživljavamo i kao napade na SDP. Neka niko ne misli kako će zbog našeg opredjeljenja da vodimo afirmativnu kampanju moći bez posljedica napadati našeg kandidata za člana Prdsjedništva i SDP. Mi u SDP-u ćemo znati kako stati uz Denisa i kako se odnositi prema tim strankama i njihovim kandidatima.