NiP-ovi kadrovi sa DIF-a ne odustaju: Imenovanja i u tehničkim školama

Juče je bila Druga tematska sjednica Skupštine KS na kojoj se prenosila Informacija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o stanju u oblasti obrazovanja i nauke.

I dok zastupnici raspravljaju o ovoj temi, donosimo vam priču o postavljaju nestručnih stranačkih kadrova na direktorske pozicije i u školske odbore.

U vrijeme kada je Elmedin Konaković obnašao funkciju premijera Kantona Sarajevo došlo je do pokušaja imenovanja Fikreta Radončića, profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, za direktora Srednje elektrotehničke škole. Pokušaj imenovanja završio je neuspješno. U istoj školi, za v.d. predsjednika školskog odbora, imenovan je Amrudin Duraković.

Da  ni sada Elmedin Konaković u funkciji predsjedavajućeg ne odustaje od svojih kadrova sa DIF-a, pokazuju i nova imenovanja.

Naime, Amrudin Duraković je ranije planski imenovan i za člana školskog odbora ispred uposlenika Elektrotehničke škole za energetiku, a Tarik Stambolić, Konakovićev stranački kolega, imenovan je za v.d. predsjednika školskog odbora istoimene škole.

Ono što ova imenovanja čini još interesantnijim je to što Stambolić i Duraković zanemaruju volju uposlenika  i imenuju za direktora Elektrotehničke škole za energetiku, već pomenutog Fikreta Radončića. Za Radončića su glasala samo dva uposlenika ove škole.

Iako nije u pitanju ista škola, pozicija svakako jeste.

Kako saznajemo, Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost da se Fikret Radončić imenuje za direktora na period od četiri godine od dana isteka mandata aktuelne direktorice (od 19.11.2019. godine), iako je inspekcija naložila da se ponovi postupak procedure izbora unutar škole bez poništenja Javnog poziva. Školski odbor je odbio, jer iza istog stoji Vlada koja je dala saglasnost, te se usvojilo imenovanje starog pokušaja a novog direktora Fikreta Radončića.
Sa svim činjenicama je upoznata ministrica za  obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić te se očekuje njeno reagovanje u skladu sa zakonskim odredbama da zaštiti integritet obrazovanja.

Treba istaći da je Tarik Stambolić i vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža ispred Naroda i Pravde. Njegovim imenovanjem na mjesto v.d.predsjednika školskog odbora Elektrotehničke škole za energetiku prekršen je Zakon. Da je sukob interesa u pitanju govori član 142. Zakona o srednjem obrazovanju u kojem je navedeno da za predsjednika i člana školskog odbora ne može biti imenovano lice koje ima smetnje za imenovanje u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, što dovodi do nezakonite procedure izbora direktora.

Podsjećamo, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pokrenuo je 27. februara 2019. godine inicijativu za izradu zakona kojim će se suzbijati nepotizam i stranačko zapošljavanje.

“Svjedoci smo zloupotreba izabranih i imenovanih zvaničnika koji u toku svojih mandata u javni sektor zapošljavaju članove svojih stranaka, aktiviste, rodbinu te na taj način nanose veliku štetu kompletnom sistemu, s nesagledivim posljedicama”, navodi se između ostalog u obrazloženju inicijative.

Elektrotehnička škola za energetiku na Pofalićima baštini tradiciju elektroenergetike, nadograđuje se i nosilac je tog sektora. Svake godine ova škola sarađuje sa najjačim bh. privrednicima koji imaju firme na području Kantona Sarajevo. Njihovi učenici imaju praksu u Elektroprivredi, Energoinvestu, BH Telecomu, Boschu, Tofiju i drugim firmama, a većina ih ostane i raditi. To dovoljno govori kakvo znanje i praktičnu nastavu nudi ova škola, a za direktora ove strukovne škole postavlja se professor tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Preko volje uposlenika škole, a na žalost učenika škole i budućih generacija.