Nipotizam na djelu: Kako će zlatarev sin provjeravati oca i naređivati ženi?!

NIPOTIZAM NA DJELU
Nedvosmisleno je da ovakva ideja i njena realizacija imenovanja implicira na elemente nepotizma pa i koruptivnog djelovanja, napisao je Halilović

 

Desetak dana prije smjene sa mjesta direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, tadašnji direktor KUIP-a Fahir Halilović uputio je pismo, izjašnjenje, premijeru KS Edinu Forti.

U pismu od 19. maja 2021. Halilović, između ostalog, upoznaje premijera Fortu sa stanjem i radom KUIP-a, navodi svoje reference na osnovu kojih je 2017. imenovan za direktora, te konstatira da je svjestan da Vlada KS traži samo formalni povod za njegovu smjenu i da već zna da će ga na poziciji direktora naslijediti inspektor Adis Mešić.

Obilazio pekare i najavljivao svoje imenovanje

- Simptomatično je i koincidirajuće da još od marta ove godine tržišno - turistički inspektor ove Uprave Adis Mešić, više radnog vremena provodi obilazeći inspektore i Glavne inspektore u prostorijama Uprave u Nedžarićima kao i subjekte nadzora, a posebno pekare na njihovim adresama, pričajući im kako je mjesto direktora "pripalo njemu po stranačkoj liniji", da će odmah po dolasku izvršiti svoja kadroviranja, mijenjati glavne inspektore (jednu glavnu inspektoricu je već nazvao bivšom), ukinuti Internu kontrolu, kupiti nove službene automobile i da inspektori neće morati puno raditi jer će on to sve pokrivati.

Osim inspektora Mešića, Haris Vranić što obnaša poziciju ministra zdravstva, ničim izazvan niti mu je ko to tražio a posebno ne ja, kaže na Kriznom štabu da bi on sam uradio puno više inspekcijskih nadzora za jedan vikend nego li čitav tim inspektora (uzgred taj vikend su urađena ukupno 53 inspekcijska nadzora), a na opštepoznatu činjenicu da nemamo dovoljan broj sanitarnih inspektora, mudro zaključuje kako će ih Uprava dobiti kad bude imenovan novi direktor. "Nije bitno, ali je bitno. Čarobno".

Fahir Halilović

Nemam namjeru da polemiziram, jedino mogu kazati da su inspekcijski nadzori složeni i pojedinačno specifični procesi i da iste ne može svako da razumije, jer se radi o primjeni nauke, pa ću samo zaključiti "Svoj ti poso Vraniću, a moj koliko stigneš".

Odredio sam mu mentora jer nije sposoban samostalno raditi kao inspektor

Poštovani Premijeru, inspektor Mešić je sin zlatara sa Baščaršije, od strane bivšeg menadžmenta i on i njegova supruga primljeni su u KUIP KS na pozicije inspektora, kako su meni prenijeli uposleni na jedan suspektan način. Kao njegov direktor, imam obavezu da vas upoznam da nije dovoljno kapacitiran i nema dovoljno usvojenih i stečenih znanja za poziciju inspektora, a kamo li za direktora inspekcija, ne zna šta je izvorni i izvedeni knjigovodstveni dokument, ne zna šta je analitički bruto - bilans, analitička knjigovodstvena evidencija, izvod, KUF, KIF, finansijski izvještaj i nedostaje mu puno referenci da bi i inspektorske poslove mogao da izvršava samostalno, a što se traži od svakog inspektora.

Pokazalo se to u nekoliko predmeta, tako da sam od njegove pretpostavljene Glavne inspektorice pismeno tražio još 11.03. 2020. godine da "u narednom periodu je potreban permanentan mentorski angažman nad ovim inspektorom, sve dok ne stekne potrebna znanja, vještine i kompetencije kako u formalnom tako i u stvarnom smislu da može samostalno raditi na predmetima, uključujući i sačinjavanje akata i dopisa, te da je Glavna inspektorica obavezna, prije potpisivanja akata i dopisa koje sačinjava ovaj inspektor, da iste obavezno pažljivo pročita".

Edin Forto

Također, od strane Interne kontrole je utvrđeno na terenu da isti inspektor subjektima nadzora najavljuje kontrole jer je kako oni tvrde "dobar sa njima".

U vezi sa prednjim, u svojstvu direktora Uprave za inspekcijske poslove KS imam i obavezu i odgovornost da vas upozorim na slijedeće:

Kako je moguće da potpuno potkapacitiran inspektor bude uopšte kandidat za v. d. direktora Uprave za inspekcijske poslove KS i da sa tako lošim referencama bude direktor, ne samo kolegama inspektorima nego i aktuelnim glavnim inspektorima od kojih bi jedan dio mogao i da vrši funkciju direktora.

Kao direktor Uprave za inspekcijske poslove KS, u svojstvu glavnog menadžera, između ostalog posebnu pažnju posvećujem upravljanju ljudskim resursima i s tim u vezi praćenju rada i ponašanja i inspektora i glavnih inspektora. Moram priznati da sam od 105 inspektora kolika je trenutna popunjenost (u odnosu na 152 sistematizirana inspektorska mjesta) identificirao 4 inspektora koji nisu dovoljno kapacitirani i osposobljeni u pogledu samostalnosti u radu, profesionalnog i nepristrasnog pristupa poslu i poštivanju etičkih načela. Jedan od ova 4 inspektora je inspektor Mešić i zbog navedenih razloga nije dostojan da obnaša poziciju direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Elmedin Konaković

Federacija BiH je teritorijalno mala, a kamoli Kanton Sarajevo, gdje se svi subjekti nadzora prilično dobro poznaju i ovo vam prenosim iz vlastitog iskustva i rada u Agencijama za provođenje nadzora. Kako onda inspektor Mešić, ukoliko ga imenujete za v.d. direktora može profesionalno, nepristrasno i etično organizirati obavljanje inspekcijskih poslova iz nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove KS, kada je njegov otac kao vlasnik zlatarskih radnji na Baščaršiji jedan od tih subjekata nadzora.

Na strateškim pozicijama naši ljudi

Eventualnim imenovanjem na poziciju v.d. direktora inspektor Mešić postaje direktor svojoj supruzi koja je, kako sam naveo, također inspektor Uprave za inspekcijske poslove KS, što sve ima karakter nepotizma i stranačkog pozicioniranja, ali i elemenata koruptivnog djelovanja, pa otuda aktivnosti za donošenje najavljenog Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i institucijama samo su deklarativne i predstavljaju jeftini populizam.

Ako budete realizirali ovakva nakaradna kadrovska rješenja zadovoljit će se kompromitirajući princip "na strateškim pozicijama imamo naše ljude", ali će to u svakom slučaju narušiti integritet, kredibilitet i dostignute performanse u funkcioniranju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, naveo je Halilović u svom pismu premijeru Forti, kojeg, kako piše, zna „kao poštenog i čestitog čovjeka sa dobrim namjerama“.

- Ako već morate da imenujete novog direktora Uprave za inspekcijske poslove, učinite to na način da nađete osobu koja ima dovoljno znanja, vještina, kompetencija i iskustva u javnom sektoru... Nedvosmisleno je da ovakva ideja i njena realizacija imenovanja implicira na elemente nepotizma pa i koruptivnog djelovanja, napisao je Halilović.

Njegovo pismo, međutim, nije imalo željeni efekat. Adis Mešić, kadar Konakovićevog Naroda i pravde, odlukom Vlade KS od 27. maja imenovan je za v.d. direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.