Čović: Nisam uvjeren da imamo zajednički stav svih naših parlamentaraca oko EU puta

sasd

Za naš evropski put trebalo je riješiti pitanje izbornog zakona, smatra Čović

Nisam uvjeren da imamo isti stav i zajednički stav svih naših parlamentaraca oko EU puta. Za naš evropski put trebalo je riješiti pitanje izbornog zakona, kazao je ovo lider HDZ-a Dragan Čović obraćajući se medijima nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru.

Što se tiče odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoji diferenciranu stopu PDV-a i ukine akcize na gorivo, kazao je da su i HDZ-ovi poslanici učestvovali i dali svoj doprinos u ovim temama te da bi sljedeće sedmice trebala biti održana i hitna sjednica na ovu temu.

- Mi smo zakazali sjednicu, ali nismo mogli dogovoriti ove sedmice pa je zakazano za 24. ovog mjeseca. Bilo je kolega koje su htjele hitnu sjednicu samo za određene tačke. Do te sjednice, ja sam jutros pismeno zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministara finansija u FBiH i RS-a da nam dostave osvrt na prijedloge. Želimo da vidimo šta to znači, da li ovime nešto zaista i pomažemo. Pravimo li više štete ili koristi. Ako ukidamo akcize, želimo da znamo šta to znači, isto je i za PDV - rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Najavio je i da će šef evropske diplomatije Josep Borrell doći u srijedu u Sarajevo i da će tom prilikom sa njim razgovarati predstavnici tri naroda.

- Nedavno sam sa evropskim zvaničnicima imao Zoom sastanak. Nisam uvjeren da imamo isti stav i zajednički stav svih naših parlamentaraca oko EU puta. Za naš evropski put trebalo je riješiti pitanje izbornog zakona. Dogovorili smo se da se moramo vrlo brzo okupiti. Mislim da i Borrell dolazi tako da bi se donijeli zaključci da moramo odmah riješiti to pitanje. Mislim da će i sastanak biti tako formiran sa predstavnicima tri naroda iz BiH - kazao je.

Ističe da su Hrvati i Bošnjaci do sada imali "komociju bilateralnih razgovora", ali da kad dođe do Parlamenta BiH, neće moći bez uključivanja srpskog naroda.

Izrazio je optimizam da će međusobni sastanci vrlo brzo biti i nastavljeni "jer vremena više nema oko toga". Smatra da će razgovori ići u istom tonu kao i do sada. Odnosno da će se fokusirati na rješavanje izbora u domove naroda, a nakon toga i u Predsjedništvo BiH.