Ništa od olakšavanja ulaska u BiH stranim državljanima

VIJEĆE MINISTARA BIH
Stranci koji su prebolovali COVID-19 ili su primili vakcinu protiv koronavirusa i dalje ne mogu u našu zemlju ući ako nemaju negativan PCR test

 

Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, u drugom krugu glasanja nije donijelo odluku o izmjenama i dopunama odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Test ne stariji od 48 ssati

Kako je saopćeno, Vijeće ministara BiH, uz sedam glasova za i tri protiv, nije u drugom krugu glasanja donijelo odluku o izmjeni i dopunama odluke o vizama, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Tako strani državljani koji su prebolovali COVID-19 ili su primili vakcinu protiv koronavirusa i dalje ne mogu u našu zemlju ući ako nemaju negativan PCR test.

U BiH bez PCR testa i dalje mogu ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi drugi koji žele ući u našu zemlju moraju imati negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

Josip Grubeša

Također, nije prošla ni liberalizacija viznog režima za državljane Saudijske Arabije, a protiv su bili ministri iz HDZ-a.

Međutim, ministar pravde Josip Grubeša nakon sjednice je, govoreći o neglasanju za ukidanje viza državljanima Saudijske Arabije, kazao kako štite evropski put BiH, bez obzira na to kako to mediji prenose.

Naveo je da HDZ ne koči procese, ali da mediji stvaraju drugačiju atmosferu.

- Velike polemike i dileme se stvaraju vezano za vize. Nama su turisti dobrodošli i jasno je da imamo turističke radnike koji imaju velike probleme. Mi smo s njima u komunikaciji. Mi moramo imati sigurnosne pretpostavke zbog svih onih koji dolaze u BiH. Ali, s druge strane, ne smatramo problemom za ljude koji dolaze iz Saudijske Arabije, ako imaju vizu za neku od evopskih zemalja ili SAD, njihova viza vrijedi i u BiH - rekao je Grubeša.

Poziv turističkih radnika

Podsjećamo, turistički radnici ranije su pozvali Vijeće ministara BiH da danas donese odluku kojom će se olakšati ulazak strancima u BiH.

U drugom krugu glasanja, uz sedam glasova za i tri protiv, Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki.