Niti gradski sat u Velikoj Kladuši ne ide tačno

-

Velikokladuški javni gradski sat u Centru grada ne ide tačno. Na prvi pogled moglo bi se pomisliti kako ovaj sat pokazuje vrijeme iz četiri vremenske zone, no nije tako. Samo sjeverna strana sata radi i pokazuje tačno vrijeme, ostale tri stane stoje, kao što i mnoge druge stvari stoje u Velikoj Kladuši.

Podsjećamo, gradski sat u Veliku Kladušu, na Trg mladih, vraćen je u četvrtak, 07. decembara 2017. godine. Visok je četiri metra a plaćen je iz budžeta 11.700,00 KM, jednom preduzeću iz BiH koje je bilo najpovoljnije na tenderu. Vlast koja je sat nabavljala hvalila se kako ovakav sat skoro identičnog dizajna krasi i Baščaršijski trg u Sarajevu. Razlika između ova dva sata ipak je evidentna, sat na Baščaršiji besprijekorno radi dok to u Velikoj Kladuši nije slučaj, nažalost.

Inače, ovo je prvi sat kojeg je lično nabavila i finansirala Općina Velika Kladuša, jer su svi prethodni bili u privatnom vlasništvu.

Podsjećamo i na naš jedan prilog od prije pet godina kojim smo u Centru grada zabilježili aktivizam Muhameda Fejzića, Kladuščanima poznatog kao prodavača kokica, koji kokice prodaje desetak metara od ovog sata. Muhamed je bio uporan u traženju da se Kladuščanima vrati gradski sat. I sat je napokon vraćen!

Gradski sat je vraćen ali nije u svojoj punoj funkciji zbog koje je nabavljen i plaćen pa bi Kladuščani možda mogli „zadužiti“ odnosno zamoliti Muhameda da ponovo gradom ponese transparent sa tekstom „Popravite nam naš sat“. Aktuelnu vlast na njene obaveze građani moraju podsjećati kao što je to činio Muhamed jer nema ko drugi budući su nam predstavnici kako izvršne tako i predstavničke vlasti, a posebno oni koji su nadležni za održavanje sata već duže vrijeme izgubljeni u vremenu a čini se i prostoru. Esad Š.

Foto: Reprezent.ba