Niz hapšenja u Turskoj nakon dva razorna zemljotresa

hapšenje
Više osoba je uhapšeno u Turskoj nakon što su jug te zemlje prošle sedmice pogodila dva snažna zemljotresa.

 

Nazmi Tosun, nadzornik građevinskih radova i tehnički predstavnik "Apartmana Emre" koji je uništen u provinciji Gaziantep, uhapšen je u Istanbulu rano u ponedjeljak.

Tužioci u provinciji Malatija takođe su u ponedeljak izdali naloge za hapšenje 31 osobe zbog srušenih zgrada u gradu.

Policija je uhapsila Hasana Alparguna u Turskoj Republici Sjeverni Kipar (TRNC) nakon što su se tokom vikenda u južnoj provinciji Adana srušile neke zgrade koje je napravila njegova građevinska kompanija.

Izvođač radova Ibrahim Mustafa Uncuoglu uhapšen je u Istanbulu nakon što je tehničkim pregledom urušene stambene zgrade u provinciji Gaziantep utvrđeno da je objekat bio zapušten.

Istanbulska policija uhapsila je još jednog izvođača radova, Mehmeta Ertana Akaya, nakon što se njegova zgrada srušila tokom potresa u Gaziantepu.

Tužioci su izdali nalog za hapšenje Akaya zbog optužbi za ubistvo iz nehata i kršenje građevinskih propisa.

Mehmet Yasar Coskun, izvođač radova na izgradnji velike stambene zgrade u teško pogođenoj provinciji Hatay, također je priveden u subotu.

Coskun, odgovorna osoba kompanije izvođača radova na izgradnji "Rezidencije Renesans", priveden je u subotu na aerodromu u Istanbulu, odakle je pokušao pobjeći u Crnu Goru.

Coskun je tvrdio da ne zna zašto je zgrada uništena, te da njegov bijeg u Crnu Goru nije povezan s njenim urušavanjem.

Zgrada od 13 spratova, "Rezidencije Renesans" u Hatayu, potpuno je srušena u zemljotresima koji su pogodili Tursku, a nadležna tužilaštva pokrenula su opsežne istrage u vezi s katastrofom koja je pogodila regiju.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag obećao je u srijedu da će poduzeti mjere protiv nemara nakon smrtonosnih potresa.

Ističući da je sada prioritet spašavanje ljudi koji su zarobljeni pod ruševinama, Bozdag je rekao:

Nakon toga slijedi sudski proces. Svi koji su imalo bili nemarni ili krivi će odgovarati.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara su pogodila južne dijelove Turske s epicentrom u Kahramanmarasu, u kojima je poginulo najmanje 29.605 osoba.