Niz upozorenja za Hrvatsku - stižu poplave, oluje i pijavice, odsječeni otoci

PRED nama je nova jača promjena vremena, posebno na obali gdje se zbog obilne kiše i jakog vjetra očekuju i veći problemi.

Kiša koja neumoljivo pada opet je potopila riječke ulice i stvorila probleme u prometu. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izvještava da je u Rijeci od 7 sati u ponedjeljak do 7 sati u utorak već palo 25,1 mm oborina.

Kako prognozira DHMZ, na Jadranu i u predjelima uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te lokalno obilna oborina, osobito u Dalmaciji. Takvo će vrijeme potrajati najmanje do sutra, a budući da se očekuju velike količine kiše, Meteoalarm je za područje Jadrana izdao više upozorenja.

Već u poslijepodnevnim satima se očekuju velike količine kiše na istarskom području te u Gorskom kotaru i Lici, a kasnije tijekom dana i u Dalmaciji. Za danas je na snazi narančasti alarm za Liku, Gorski kotar i Istru.

"Ponegdje jaki, moguće i olujni udari juga te južnog i jugozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Ponegdje obilna kiša. Moguće bujične poplave. Količina oborine > 50 mm", stoji u upozorenju Meteoalarma.

Zbog obilne kiše žuto je upozorenje na snazi za cijelu obalu sve do sutra.

ESTOFEX izdao upozorenje

ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske, BiH, Crnu Goru i Albaniju.

"Približavanje ciklone sa zapadnog Sredozemlja dovest će do podizanja nestabilnih zračnih masa u središnjem Sredozemlju. Oluje će se početi stvarati u utorak ujutro na zapadu Italije, a brzo će se širiti prema istoku, praćene velikim količinama kiše i munjama. Ovo će rezultirati trajnim kišama koje mogu dovesti do poplava", prognoziraju meteorolozi ESTOFEX-a.

"Na zapadnom Balkanu očekuju se jake bujične poplave praćene olujnim vjetrom, a moguće su i pijavice", dodaje se.

Što nas čeka u idućim danima?

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno i pretežno oblačno, a kiša će u zapadnoj Slavoniji prestajati već ujutro, na istoku sredinom dana. Vjetar će oslabjeti, a poslijepodneva će temperatura biti dosta niža nego u utorak - uglavnom između 15 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj kiše će u srijedu prestati ujutro i djelomice će se razvedriti, pa će danju biti uglavnom suho, uz sunčana razdoblja. Mjestimična kiša ponovno je moguća krajem dana. Jugozapadnjak će oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura većinom od 7 do 10 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu i dalje povremeno kiša, pa i u obliku pljuskova, uglavnom u drugom dijelu dana, ali manje nego u utorak. Puhat će većinom umjeren do jak jugozapadnjak, a u gorju će postupno slabjeti. Najviša temperatura od 12 °C u gorju do 18 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji u noći i ujutro mjestimice još obilnija kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Tijekom dana će kiše biti rjeđe, a vrijeme promjenljivo. Jak i olujan južni vjetar će u noći  slabjeti i danju većinom biti umjeren. I more u smirivanju na valovito pa umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske većinom oblačno, povremeno s kišom, a u prvom dijelu dana vjerojatno i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U početku još jak i olujan južni i jugozapadni vjetar i jače valovito more, danju u postupnom slabljenju. Temperatura zraka većinom između 16 i 20 °C, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor: