Njegovatelj monstrum silovao pacijente s demencijom u staračkim domovima

demencija
Njegovatelj Teo -Valentin Todorovits (22) silovao je i seksualno napastvovao nepoznati broj starijih pacijenata u nizu užasnih napada u dva staračka doma u Velikoj Britaniji.

 

Neke od njegovih žrtava patile su od demencije i nisu shvatale da su napadnute.

Dvadesetdvogodišnjak je fotografirao i snimao svoje napade, ali neke od njegovih žrtava nije bilo moguće identificirati na snimci.

Dvije žrtve poznate su, a još je 10 nepoznatih stanara staračkih domova za koje se strahuje da su bili meta u razdoblju od tri godine.

Teo -Valentin Todorovits izjasnio se krivim po 12 optužbi: dvije za silovanje, šest optužbi za seks s osobom s mentalnim poremećajem, dvije za voajerizam, jednu za zlostavljanje i jednu za namjerno zanemarivanje.

Osuđen je ranije ove godine, a slučaj nije izašao na vidjelo sve dok ga nije otkrio The Independent.

Presuda bi mu trebala biti izrečena najesen.

- Da, to je užasno, ali za porodice je najgora stvar to što ne znaju jesu li njihovi voljeni bili napadnuti. Najgore je misliti da je tvoj roditelj koji je umro bio zlostavljan, a da ti nisi znao - rekao je jedan izvor koji je optuženika opisao kao "čudovište od čovjeka".

Šest kaznenih djela počinjeno je 2020. i 2021. u staračkom domu u Essexu, a ostalih šest u drugom staračkom domu u istoj regiji krajem 2022. godine.

- Ovo je bila teška istraga za žrtve, njihove porodice, staračke domove u kojima su se incidenti dogodili i za policajce koji su bili uključeni u istragu. Porodicama žrtava pružaju stručnu podršku i ta će se podrška nastaviti - rekla je policija Essexa.

No, pod sumnjom je i reakcija policije. Neovisni ured za policijsko ponašanje istražuje trojicu policajaca iz Essexsa, među kojima je i policijski inspektor, zbog sumnji da nisu pravilno istražili početne prijave silovanja i seksualnog zlostavljanja.

- Mislim da se ovaj nivo zlostavljanja mogao izbjeći. Da su službenici proveli dužnu pažnju, zlostavljanje se moglo zaustaviti ranije - kazao je izvor koji ima saznanja o slučaju.

Vijest dolazi usred sve veće kontroverze oko hiljada izvještaja o seksualnim incidentima u britanskom zdravstvenom sistemu.
Podaci koji su prikupljeni sugeriraju širi problem unutar socijalne zaštite za odrasle s 1.840 prijava seksualnog zlostavljanja, napada ili lošeg ponašanja prijavljenih nadzornom tijelu između augusta 2020. i augusta 2021. godine.

Tokom tog razdoblja u bolnicama je prijavljeno nešto manje od 900 takvih slučajeva. Prema izvještaju, 16 posto od 882 prijave seksualnog zlostavljanja u službama socijalne zaštite za odrasle počinili su zaposlenici ili privremeni radnici.