Njegovo ime postalo je sinonim za političku korupciju: “Hoš’ da ti završim” je dugogodišnji modus operandi Asima Sarajlića

asd
Svojim političkim djelovanjem Asim Sarajlić nanio je više štete Stranci demokratske akcije (SDA) nego sve opozicione političke stranke zajedno.

Asim Sarajlić postao je sinonim za političku korupciju u Bosni i Hercegovini i svako ko tvrdi drugačije jednostavno nije svjestan stvarnog stanja ili ne mari za mišljenje javnog mnijenja, tj. građana.

Uprkos svim aferama koje se vežu za njegovo ime, Asim Sarajlić bio je i ostao za vrh SDA patriota i čovjek u čijim se postupcima ne vidi ništa sporno. Banaliziranje i igranje na kartu ratnih zasluga postalo je sastavni dio političkog diskursa SDA – diskursa kojim se pokušava opravdati svaka sporna aktivnost Asima Sarajlića.

Treba podsjetit da Sarajlićev modus operandi zasnovan na “završavanju” stvari nije od jučer. Vrh SDA 2018. godine, kada je kandidovao Asima Sarajlića za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, znao je da je 10. marta 2017. godine Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu protiv njega i da se tereti za više krivičnih djela među kojima su primanje mita i protivzakonito posredovanje.

Sarajlić je optužen da je zajedno s Amirom Zukićem koristeći svoj položaj posredovao prilikom zapošljavanja u Elektroprivredu BiH, te time, kako je saopćeno iz Tužilaštva KS, “počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”.

Amir Zukić otišao je s mjesta generalnog sekretara SDA, a ove godine završio je i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Asim Sarajlić, za razliku od Zukića imao je podršku vrha SDA, pa je u međuvremenu nakon Kongresa SDA koji je održan 2019. godine, izabran za potpredsjednika SDA, a zatim i za predsjednika Kadrovske komisije SDA. Zahvaljujući SDA uspio je 2018. godine ući u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a nakon toga biti izabran i za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pa i za šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH.

Početak 2020. godine bio je također u znaku Asima Sarajlića. Na snimku koji je objavio načelnik Novog Grada Semir Efendić bosanskohercegovačka i regionalna javnost, ali i predstavnici međunarodne zajednice mogli su čuti iz usta Asima Sarajlića eklatantan primjer trgovine utjecajem.

Sarajlić je na snimku otvoreno govorio kako će “završiti” da supruga, tačnije “hanuma”, jednog SDA funkcionera bude zaposlena u Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo nakon što SDA-ov kadar zasjedne u fotelju ministra. Priznao je Sarajlić i da je zajedno s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanom Mehmedagićem zvanim Osmica obilazio ljude i “završavao” izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva. Ova afera u kojoj je evidentno i lažiranje izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo završila je u Kantonalnom tužilaštvu KS.

Nakon žestokog pritiska javnosti Asim Sarajlić povukao se s pozicije potpredsjednika SDA i predsjednika Kadrovske komisije SDA, ali je i dalje ostao “prvi do Bakira”. Zadržao je poziciju šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH, mjesto člana Komisije za nadzor nad radom OSA BiH, instalirao je svog prijatelja Sedina Kahrimana na mjesto predsjednika Kadrovske komisije SDA Sarajevo, “završio” mu u međuvremenu da bude izabran za direktora BH Telecoma, a nastavio je održavati kontakte i s drugim kadrovima SDA raspoloženim da učestvuje u “završavanju” stvari.

Sarajlić je prije nekoliko dana saslušan u Tužilaštvu BiH zbog afere “Respiratori”. Afere u kojoj ključne uloge igraju premijer FBiH Fadil Novalić i suspendovani direktor Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak. Upravo je Solaka, jedan od aktera afere “Asim” Hazim Bahtanović, postavio na mjesto predsjednika Kadrovske komisije SDA Novo Sarajevo.

Šta to Asim Sarajlić treba učiniti da SDA shvati obim eventualne nezakonitosti koja se veže za njegovo ime, ostaje nepoznanica. Jedno je sigurno, Asim Sarajlić daleko je od patriote jer danas je najveći čin patriotizma ne zloupotrebljavati državne institucije.

Poslovica kaže da genije uči na tuđim greškama, pametan čovjek na svojim greškama, a budala jednostavno nikad ne nauči. Šta je od ovog SDA, zaključite sami.