Njemačka blokirala zabranu prodaje automobila na benzin i dizel nakon 2035.

.
Njemačka i još četiri članice EU odlučile su blokirati kontroverzni zakon kojem se protive mnogi, nekoliko proizvođača automobila i brojni političari.

 

Prije nekoliko sedmica činilo se da je donošenje zakona EU o zabrani prodaje novih vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine gotova stvar. No, čini se da to ipak neće ići baš tako lako.

Zakon bi, s jedne strane, trebao smanjiti emisiju CO2 u atmosferu, no njegovi kritičari tvrde da bi, s druge strane, potpuno promijenio ideju mobilnosti i vožnje automobila kakvu danas poznajemo.

Jednostavno rećeno, ionako (pre)skupi automobili bi postali još skuplji i nedostupni mnogim stanovnicima EU.

Sastanak za ratifikaciju zakonskog prijedloga u Europskom vijeću bio je zakazan za jučer i smatralo se da se radi o pukoj formalnosti, no on je otkazan i za sada još nije predložen novi datum.

Ovakav slučaj da se neke odluke blokiraju na samom kraju zakonodavnog procesa EU, još se nije dogodio, što govori o nivou otpora Njemačke i drugih članica EU ovoj ideji.

Jedan od razloga za ovu blokadu je politička svađa među sve nestabilnijom njemačkom vladajućom koalicijom. Uprkos tome što je Njemačka isprva poduprla dogovor na sastanku Vijeća u novembru, stranka FDP počela je sumnjati da će neobvezujuća klauzula, koja je uključena u zakon, biti dovoljna da se garantuje budućnost motora s unutrašnjim sagorijevanjem koji bi radili na CO2 neutralna sintetička E-goriva.

Zabrinuti da će ih njihovi desničarski protivnici, odnosno najjača njemačka stranka CDU, prikazati kao stranku koja je dopustila EU da uništi motor s unutrašnjim sagorijevanjem, simbol njemačkog inženjerskog umijeća, FDP-ovci su poduzeli akciju.

Njemački ministar saobraćaja Volker Wissing najavio je da FDP neće podržati dogovor osim ako Europska komisija u zakon ne uvrsti izuzetak za E-goriva.