Njemačka hitno treba hiljade informatičara

Nedostatak radne snage na području prirodnih znanosti, matematike, informatike i tehnologije (MINT) dramatičniji je nego ikada – glasi zaključak Proljetnog izvještaja za 2018. godinu u kojem Institut njemačkog gospodarstva iz Kölna, u suradnji s Udrugom njemačke industrije, Savezom njemačkih poslodavaca i Udruženjem poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji, detaljno analizira nedostatak radne snage.

Do kraja aprila 2018. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 486.000 radnih mjesta za takozvana MINT-zanimanja, navodi se u izvještaju. To je rast od 13,1 posto u odnosu na travanj 2017. Posebno je veliki nedostatak radne snage na području informatike – potražnja se više nego udvostručila tijekom protekle četiri godine.

Razloga za nedostatak stručnjaka ima mnogo: s jedne strane, mnogi stariji radnici odlaze u mirovinu, a novih, mlađih, nema dovoljno. S druge strane, potražnja za tom vrstom stručnjaka znatno je porasla jer se otvara sve više tvrtki koje djeluju na tom području.

Unatoč sve većem broju studenata na MINT-fakultetima, oni ne mogu nadoknaditi potražnju za kvalificiranom radnom snagom. Međutim, jaz bi bio još i veći bez migracije. Naročito je naglo porastao broj Indijaca koji studiraju na takvim fakultetima u Njemačkoj i kasnije se eventualno mogu zaposliti kao inženjeri ili informatičari.

Prema studiji, i plaće za ta zanimanja su porasle. Ipak, jaz između ponude i potražnje za tu vrstu radne snage i dalje raste.