Njemačka izdvaja dodatnih 390.000 KM za uništavanje municije u BiH

U BiH će danas biti potpisan ugovor o dodjeli dodatnih 391.700 KM za uništavanje protutenkovskih raketa kojima je istekao rok, u okviru projekta UNDP-a EXPLODE+ (Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina).

Svoje potpise na ugovor stavit će ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Kristiane Houman (Christiane Hohmann) i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sezin Sinanolu (Sezin Sinanoglu).

S najnovijim ugovorom, koji je dio kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke, ukupno izdvajanje ove zemlje za uništavanje viškova municije tokom protekle četiri godine će iznositi više od dva miliona KM, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

Ova njemačka donacija je i priznanje za napredak, koji je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova municije.

 

U Bosni i Hercegovini još ima oko 15.000 tona zaliha municije, koja je većinom stara više od 35 godina, od čega je oko 8.000 tona viška u odnosu na potrebe OSBiH, kaže se u saopćenju Ambasade Njemačke u BiH.