Njemačka izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine (FOTO)

Home

Njemačka izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine (FOTO)

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je iz SR Njemačke, pravosuđu BiH predat Milorad Obradović, zvani ”Stiven“, rođen 1967. godine u mjestu Miska Glava, Prijedor. Obradović je krajem prošle godine lociran i lišen slobode u Minhenu.

Osumnjičeni je pod istragom u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zarobljenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu FK Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti. Pravosuđe BiH je za navedenim osumnjičenim tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja. Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

 

Milorad-Obradovic-1.jpg

Na zahtjev Tužilaštva BiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Milorad-Obradovic-2.jpg

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu.

Objavljeno: Wed, 13/06/2018 - 16:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top