Njemačka: Koalicija CDU/CSU izgubila većinsku podršku, Zeleni prvi put izbili na čelo

Njemačka
Njemački blok desnog centra CDU/CSU izgubio je prednost nad Zelenima kada je riječ o popularnosti, nakon što su kršćanski demokrati izabrali Armina Lascheta za svog kancelarskog kandidata na predstojećim izborima, pokazuju rezultati jedne ankete.

 

Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) sa sjedištem u Bavarskoj - vodeća snaga u njemačkoj politici više od deset godina za vrijeme kancelarke Angele Merkel - izgleda da su pale u nemilost birača nakon što su odabrale kandidata za predstojeće opće izbore u septembru.

Popularnost koalicije CDU/CSU pala je od 14. aprila za šest posto i oni sada zaostaju za Zelenim, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja, koje je objavio Forsa Institut, jedna od vodećih njemačkih firmi za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja.

Blok trenutno ima podršku samo 21 posto ispitanika, oko 11 posto manje od svog rezultata s prethodnih saveznih izbora 2017. godine. Tada se ni 32,9 posto koje je blok dobio nije smatralo posebno dobrim rezultatom.

Međutim, Zeleni su očito dobili na zamahu u posljednje vrijeme. Popularnost stranke, koja je također izabrala vlastitu kandidatkinju za kancelarku - Annalenu Baerbock porasla je s 23 na 28 posto, sa samo 8,9 posto na izborima 2017. godine.

Prvi put u svojoj 40-godišnjoj historiji Zeleni sada imaju priliku postati najjača stranka u njemačkom parlamentu - Bundestagu, a mogli bi dobiti i poziciju kancelara. Više od polovine anketiranih Nijemaca pozdravilo je nominaciju Baerbock, dok podrška među kolegama iz stranke iznosi gotovo 80 posto, prema podacima Instituta Forsa.

Manje od trećine ispitanih podržalo je Laschetovu nominaciju, dok je njegov suparnik unutar vladajućeg bloka - čelnik njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder prošao puno bolje. Prema anketi, Soeder se može pohvaliti s oko 47 posto javne podrške. Soeder je još više favoriziran među pristalicama stranke. Oko 58 posto pristalica CDU-a i 88 posto CSU-a izjavilo je da bi Soedera radije vidjeli kao kandidata za kancelara.

Kad bi Nijemci mogli direktno birati kancelara, Baerbock bi najvjerovatnije osigurala pobjedu osvojivši 32 posto glasova i ostavljajući iza sebe Lascheta i drugog velikog rivala - socijaldemokratu Olafa Stolza - sa po 15 posto, pokazala je anketa.

Posljednja anketa Instituta Forsa, koju je naručila njemačka medijska grupa RTL, temeljila se na intervjuima s 1.502 ispitanika 20. aprila.