Merkel: Njemačka podržava gruzijski teritorijalni integritet

Merkel je posljednji put posjetila Gruziju u avgustu 2008. godine

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u četvrtak podršku gruzijskom teritorijalnom integritetu tokom posjete Tbilisiju, deceniju nakon što je rat između Rusije i Gruzije doveo do otcijepljenja proruskih regija u toj kavkaskoj zemlji.

- Tokom posljednje posjete Gruziji prije deset godina tražila sam povlačenje ruskih vojnika. I danas, naravno, stojim iza teritorijalnog integriteta Gruzije - izjavila je Merkel na konferenciji za novinare u gruzijskoj prijestonici Tbilisiju, prvoj stanici svoje trodnevne turneje po južnom Kavkazu. 

Merkel je posljednji put posjetila Gruziju u avgustu 2008. godine, nekoliko dana nakon što je primirje postignuto uz posredovanje Evropske unije okončalo oružani sukob između gruzijskih vladinih snaga i proruskih regija Južne Osetije i Abhazije.

Nakon petodnevnog rata Moskva je priznala dvije enklave koje čine 20 posto gruzijske teritorije kao nezavisne države i u njima je postavila stalne vojne baze.  

U petak će Merkel otputovati u Armeniju a u subotu u Azerbejdžan, gdje će ohrabriti dvije zemlje na "mirno i dogovorno rješenje" njihovog dugotrajnog teritorijalnog spora oko regije Nagorni Karabah, saopćeno je iz ured njemačke kancelarke.

Očekuje se da ona u Azerbejdžanu razgovora o energetskoj saradnji s naftom bogatom kaspijskom zemljom, koja se smatra alternativom ruskom snabdijevanju Evrope prirodnim gasom i naftom.