fbpx Njemačka pokrenula ofanzivu za radnom snagom

Njemačka pokrenula ofanzivu za radnom snagom

Home

Njemačka pokrenula ofanzivu za radnom snagom

Ministarstvo ekonomije i energetike, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Savezna agencija za rad Njemačke pokrenuli su internet-stranicu Make-it-in-germany.com, preko koje savjetuju sve zainteresirane kako mogu doći do posla.

Savezno ministarstvo za privredu i energetiku preko portala dobrodošlice Make-it-in-germany informira internacionalnu stručnu radnu snagu o prilikama za karijeru u Njemačkoj i zašto se u toj zemlji isplati živjeti i raditi. Portal je dio ofanzive za stručnom radnom snagom s ciljem da se osigura dovoljan broj stručnjaka u Njemačkoj, piše između ostalog.

Dežurni telefon

Na toj, ali i na još nekoliko internet-sadržaja, njemačke vlasti daju ne samo osnovne detalje u vezi s dobivanjem posla i radne vize nego i o konkursima za otvorena radna mjesta, aplikacijama, uputstvima kako ih ispuniti, gdje poslati, koga kontaktirati.

Kampanju privlačenja kvalitetne radne snage podržavaju i Ministarstvo vanjskih i Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke. Stranica Make-it-in-germany.com dostupna je na skoro 20 jezika. Osim na njemačkom, engleskom, francuskom, tu su i verzije na bosanskom i srpskom, arapskom, ruskom, albanskom jeziku...

U verziji na bosanskom izneseni su detalji daljnjeg pretraživanja sadržaja. Zainteresirani koji traže posao, kliknu na tu opciju i dobivaju sadržaj koji ih zanima. Osim detaljnih uputstava, zainteresirani su upoznati i s telefonskim brojem na koji na engleskom ili njemačkom mogu dobiti sva dodatna pojašnjenja i pomoć. Razvijena je i posebna aplikacija za mobilne telefone, preko koje se možete prijaviti za dobivanje njemačkih dokumenata ako ispunjavate potrebne uvjete.

Foto: Njemačka stranica za potragu posla
Foto: Njemačka stranica za potragu posla

Nepotrebne diplome

Iako je fokus na kvalitetnoj radnoj snazi, Nijemci su portal razvili i za potrebe potencijalnih studenata i onih koji se žele dalje usavršavati, ali i za same njemačke građane i institucije. Objašnjeno je to željom da oni nađu još bolja radna mjesta ili da se uvežu među sobom kako bi imali i kvalitetnije radnike, ali i informacije o iskustvima u radu, kako bi pomogli jedni drugima... U dijelu koji se tiče potrebne radne snage, među top 5 su i dalje ljekari, njegovatelji, inžinjeri, IT stručnjaci...

- Ako ste stručni u svom poslu, univerzitetska diploma vam i nije potrebna da biste dobili posao u Njemačkoj – piše tamo.

U drugoj rubrici se traže automehaničari. U trećoj se ističe da je potrebno 5.000 doktora, dok se u narednoj naglašava da je hitno potrebno zaposliti naučnike i IT stručnjake...

 Nema otvaranja granica

Na stranici Rumoursaboutgermany.info naveden je i odgovor na pitanje postoje li nova pravila za one koji nisu državljani Evropske unije, a potječu sa zapadnog Balkana.

- Ne. Iako bi neke vijesti mogle govoriti drugačije, državljani tih zemalja i dalje trebaju vize i radne dozvole za EU, za koje će aplicirati kod nadležnih ambasada. Prema svemu sudeći, tako će biti i tokom 2019. godine – navedeno je.

Data je i još jedna web-adresa na kojoj se državljani Srbije, Kosova i Albanije mogu dodatno informirati.

Topic
Objavio: Pon, 05/11/2018 - 23:31
Back to top