Njemačka pokrenula ofanzivu za radnom snagom

Ministarstvo ekonomije i energetike, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Savezna agencija za rad Njemačke pokrenuli su internet-stranicu Make-it-in-germany.com, preko koje savjetuju sve zainteresirane kako mogu doći do posla.

Savezno ministarstvo za privredu i energetiku preko portala dobrodošlice Make-it-in-germany informira internacionalnu stručnu radnu snagu o prilikama za karijeru u Njemačkoj i zašto se u toj zemlji isplati živjeti i raditi. Portal je dio ofanzive za stručnom radnom snagom s ciljem da se osigura dovoljan broj stručnjaka u Njemačkoj, piše između ostalog.

Dežurni telefon

Na toj, ali i na još nekoliko internet-sadržaja, njemačke vlasti daju ne samo osnovne detalje u vezi s dobivanjem posla i radne vize nego i o konkursima za otvorena radna mjesta, aplikacijama, uputstvima kako ih ispuniti, gdje poslati, koga kontaktirati.

Kampanju privlačenja kvalitetne radne snage podržavaju i Ministarstvo vanjskih i Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke. Stranica Make-it-in-germany.com dostupna je na skoro 20 jezika. Osim na njemačkom, engleskom, francuskom, tu su i verzije na bosanskom i srpskom, arapskom, ruskom, albanskom jeziku...

U verziji na bosanskom izneseni su detalji daljnjeg pretraživanja sadržaja. Zainteresirani koji traže posao, kliknu na tu opciju i dobivaju sadržaj koji ih zanima. Osim detaljnih uputstava, zainteresirani su upoznati i s telefonskim brojem na koji na engleskom ili njemačkom mogu dobiti sva dodatna pojašnjenja i pomoć. Razvijena je i posebna aplikacija za mobilne telefone, preko koje se možete prijaviti za dobivanje njemačkih dokumenata ako ispunjavate potrebne uvjete.

Image

Nepotrebne diplome

Iako je fokus na kvalitetnoj radnoj snazi, Nijemci su portal razvili i za potrebe potencijalnih studenata i onih koji se žele dalje usavršavati, ali i za same njemačke građane i institucije. Objašnjeno je to željom da oni nađu još bolja radna mjesta ili da se uvežu među sobom kako bi imali i kvalitetnije radnike, ali i informacije o iskustvima u radu, kako bi pomogli jedni drugima... U dijelu koji se tiče potrebne radne snage, među top 5 su i dalje ljekari, njegovatelji, inžinjeri, IT stručnjaci...

- Ako ste stručni u svom poslu, univerzitetska diploma vam i nije potrebna da biste dobili posao u Njemačkoj – piše tamo.

U drugoj rubrici se traže automehaničari. U trećoj se ističe da je potrebno 5.000 doktora, dok se u narednoj naglašava da je hitno potrebno zaposliti naučnike i IT stručnjake...

 Nema otvaranja granica

Na stranici Rumoursaboutgermany.info naveden je i odgovor na pitanje postoje li nova pravila za one koji nisu državljani Evropske unije, a potječu sa zapadnog Balkana.

- Ne. Iako bi neke vijesti mogle govoriti drugačije, državljani tih zemalja i dalje trebaju vize i radne dozvole za EU, za koje će aplicirati kod nadležnih ambasada. Prema svemu sudeći, tako će biti i tokom 2019. godine – navedeno je.

Data je i još jedna web-adresa na kojoj se državljani Srbije, Kosova i Albanije mogu dodatno informirati.