Njemačka prestala obrađivati zahtjeve za azil sirijskih izbjeglica

Njemački savezni ured za migracije i izbjeglice - BAMF prestao je obrađivati nove zahtjeve za azil sirijskih državljana.

- Riječ je o slučajevima koji se odlučuju na temelju smjernica BAMF-a koje bi uskoro mogle biti promijenjene - izjavio je za Medijsku grupu Funke jedan neimenovani izvor u BAMF-u.

Pozadina promjene postupka su nove smjernice koja se u BAMF-u interno koriste od sredine marta, a koje očito upućuju na promjenu procjene sigurnosne situacije u Siriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u čijoj nadležnosti je BAMF, procjenu sigurnosne situacije u Siriji trebalo bi donijeti naredne sedmice, prenosi Dnevni avaz.

Inače, blokada donošenja rješenja odnosi se na one državljane Sirije koji uživaju ograničeni zaštitni status. Riječ je o osobama koje nisu dobile puni azil, ali ih je iz sigurnosno-humanitarnih razloga nemoguće protjerati u Siriju. 

Ministri unutrašnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina krajem prošle godine odlučili su zabranu protjerivanja u Siriju produžiti do kraja juna. Tadašnja odluka obrazložena je tvrdnjom kako ni u jednom dijelu Sirije ne postoji "opsežna, dugoročna i pouzdana zaštita" za progonjene osobe. 

Podsjetimo, u jeku izbjegličke krize 2015. i 2016. godine u Njemačku je stiglo više od milion izbjeglica iz Sirije