Njemačka promijenila stav: Ukrajinci će ipak dobiti tenkove koje su toliko tražili

.
Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je da u Ukrajinu pošalje dva tenka "Leopard" i da to omogući i drugim zemljama, poput Poljske, dok postoji mogućnost da Amerika isporuči tenkove "Abrams", piše njemački magazin "Spiegel".

Glasnogovornik njemačkih vlasti odbio je komentirati ove navode.

Kako navodi list, odluka se odnosi na najmanje dva tenka "Leopard" koji će biti isporučeni iz zaliha Bundeswehra.

"Spiegel" navodi da druge zemlje, poput skandinavskih zemalja, namjeravaju slijediti primjer Njemačke i Kijevu isporučiti svoje tenkove "Leopard".

Podsjećamo, riječ je o borbenom vozilu koji je u upotrebi od 1979. godine. U vožnji ima domet od 500 kilometara, a maksimalna brzina mu je 68 kilometara na sat. Ima top od 120 milimetara i dva laka mitraljeza.

Osim što ga koristi njemačka vojska, koristi se i u mnogim drugim državama. Koristio se na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Siriji.

Protivnici isporuke tenkova su mišljenja da bi isporukom tenkova eskalirala umiješanost NATO-a u rat u Ukrajini, povećavajući rizik od širenja rata. Ukrajinci uvjeravaju da će tenkove koristiti samo unutar svojih granica. Pobornici isporuke ukazuju da je zapravo Moskva kriva za eskalaciju sukoba.

 

Foto:Arhiv