Njemačka u lockdownu od 2. novembra

.
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastala s premijerima saveznih država kako bi razgovarali o novim mjerama.

 

„Bild“ ekskluzivno saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s Merkel te da Njemačka ide u lockdown 2. novembra, odnosno u ponedjeljak.

 

„Bild“ dodaje i da su kancelarka i premijeri dogovorili nove mjere, ali još nemaju informacije koje. Prema informacijama objavljenim jučer, ali i riječima ministra financija, lockdown bi trebao trajati četiri sedmice.

 

Merkel će o svemu obavijestiti Bundestag, prenosi Index.hr.

 

„Bild“ javlja i da će kancelarka, nakon što se sastala s premijerima saveznih država o novim mjerama, o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih skupina u Bundestagu.

 

Vijest je objavila zamjenica glasnogovornice vlade Martina Fic (Fietz). Sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvijestiti o stanju s koronavirusom u Njemačkoj.

 

Prema informacijama Bilda, ministar financija Olaf Šolc (Scholz) rekao je na sastanku da i on vjeruje da su Njemačkoj potrebne drastične mjere. Najavio je i stabilizaciju i pomoć vlade za zatvorene poslove.

 

Rekao je da bi male firme mogle dobiti pomoć vlade do 75 posto iznosa njihovih prihoda koje su ostvarili u istom mjesecu prošle godine. Veće firme mogu ostvariti do 70 posto potpore.

 

Šolc je predvidio, prema informacijama „Bilda“, i da će za to trebati od sedam do 10 milijardi eura za četiri sedmice lockdowna.