Njemačka vlada pristala na ‘kočnicu’ cijena plina

sa

Njemačka savezna vlada uvodi kontroverznu dodatnu naknadu za sve kupce plina. Umjesto toga, razvile bi se mjere po mjeri za posrnule uvoznike plina Uniper, SEFE i VNG, a stvorila bi se i ‘kočnica’ cijena plina. Ovu odluku predstavili su Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD), ministar gospodarstva Robert Habeck ( Zeleni) i ministar financija Christian Lindner (FDP).

Novi program savezne vlade za smanjenje cijena plina i struje ima ukupni obujam do 200 milijardi eura.

S obzirom na opseg paketa, Scholz je govorio o “dvostrukom nosaču”. Kancelar je naglasio da je razvoj cijena na energetskom tržištu rezultat djelovanja Rusije koja je koristila “svoje zalihe energije kao oružje”. Najkasnije od uništenja dvaju plinovoda “Sjeverni tok” postalo je jasno da se “u dogledno vrijeme” više neće isporučivati ​​plin iz Rusije.

Vodeći instituti za ekonomska istraživanja upozorili su da bi ‘kočnica’ cijena plina mogla potaknuti ionako visoku inflaciju. Takva se kočnica također kritizira jer bi, prema kritičarima, tada bilo manje poticaja za štednju deficitarnog plina.

Zbog visokog udjela uvoza, smanjenje cijene plina zahtijevalo bi “ogromne subvencije, koje bi zauzvrat, naravno, pumpale novu kupovnu moć u privatni sektor”, rekao je Stefan Kooths s Instituta za svjetsku ekonomiju Kiel (IfW ) na predstavljanju jesenskog izvješća vodećih instituta za ekonomska istraživanja. To će ponovno pojačati opći ekonomski pritisak na cijene.

Njemački savezni ured za statistiku objavio je da je prema brzoj procjeni inflacija u rujnu naglo porasla. Nakon ukidanja karte od 9 eura, roba i usluge koštale su u prosjeku 10,0 posto više nego godinu ranije.