Njemačka zabranila djelovanje radikalne desničarske grupe

nacisti
Članovi zabranjene grupe 'Nordadler' predstavljali su se kao sljedbenici nacizma Adolfa Hitlera.

 

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer zabranio je sve aktivnosti radikalne desničarske organizacije Nordadler (Sjeverni orao), a policija je jutros pokrenula opsežnu operaciju protiv te grupe, javlja Anadolija.

Iz Seehoferovog ureda saopćeno je da je policija jutros izvela istodobne racije u prostorijama koje je novozabranjena grupa koristila na području četiri njemačke pokrajine.

U saopćenju se navodi da je grupa "Sjeverni orao" uglavnom djelovala posredstvom internet platformi na kojima je širila ideje i promovirala radikalno desničarski ekstremizam i antisemitizam.

Ove godine zabranjene još dvije slične grupe

Članovi zabranjene grupe, koji se predstavljaju kao sljedbenici nacizma Adolfa Hitlera, koristili su i društvene mreže poput Telegrama, Instagrama i Doscorda.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Seehofer je ove godine zabranio i djelovanje još dvije neonacističke grupe "Combat 18" i "Ujedinjeni njemački narodi i plemena".

Seehofer je ranije kazao da su napadi u sinagogi u Halleu i napadi na imigrante u Hanauu dokaz da radikalni desničarski ekstremizam uzima maha i da predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju u Njemačkoj.