Njemačka zatvara vrata nekvalificiranim radnicima s Balkana?

ugjjkkll
U Veleposlanstvu Njemačke u Sarajevu kažu kako Njemačka savezna agencija za rad do kraja 2020. godine može izdavati suglasnosti za sve vidove zapošljavanja za državljane ovih zemalja.

Njemačka vlada će najkasnije do polovice godine donijeti odluku hoće li građanima zemalja zapadnog Balkana za poslove bez kvalifikacija produžiti mogućnost zapošljavanja u Njemačkoj.

Naime, prema Pravilu za zemlje zapadnog Balkana, koje je usvojeno 2015. godine, svi radnici iz BiH, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i s Kosova koji mogu dokazati da ih njemački poslodavac želi zaposliti imaju mogućnost dobiti radnu vizu čak i bez stručnih kvalifikacija ili poznavanja njemačkog jezika, pišu Nezavisne novine.

Ovo pravilo ističe krajem godine, a uvedeno je kako bi se, nakon velikog broja podnesenih zahtjeva za azil u Njemačkoj iz naše regije, smanjio pritisak na njemački azilantski sustav i ekonomskim migrantima omogućilo da, umjesto da zlouporabljavaju sustav socijalne zaštite u Njemačkoj tijekom procesuiranja zahtjeva za azil, za vizu apliciraju u zemljama svog porijekla.

Što se tiče broja zaposlenih, u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke kažu da je Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu prošle godine izdalo 17.254 vize, od čega se 11.939 odnose na vize u svrhu zaposlenja. Na ovaj broj treba dodati i 2.362 vize izdate za doseljavanje djece u Njemačku, te 2.604 za doseljavanje bračnih drugova.

Njemački političari i mediji ističu kako se uvođenje ove uredbe pokazalo uspješnim jer je značajno smanjen pritisak na azilantski sustav u Njemačkoj, ali je ujedno i pojačan pritisak na njemačka veleposlanstva u ovim zemljama, jer je ogroman broj zahtjeva otežao rad odjelima za izdavanje viza, s obzirom na to da se na dobivanje radnih viza po ovom pravilu čeka i duže od godinu dana.

U Veleposlanstvu Njemačke u Sarajevu kažu za Nezavisne kako Njemačka savezna agencija za rad do kraja 2020. godine može izdavati suglasnosti za sve vidove zapošljavanja za državljane ovih zemalja.

"Unutar njemačke savezne vlade se trenutno vode razgovori o produženju primjene ovog pravila za zemlje zapadnog Balkana. Odluka savezne vlade treba biti donesena do sredine ove godine", kažu u Veleposlanstvu. U samoj Njemačkoj pojavljuje se otpor produženju ove uredbe. 

Tako je, primjerice, Hrišćansko-demokratska unija, najjača stranka u Njemačkoj, iz koje dolazi i savezna kancelarka Angela Merkel, izrazila stav da ovo pravilo ne treba produžavati.

Njemački mediji ističu kako odluka još nije donesena, a da će prije odlučivanja biti konzultirani poslodavci, koji bi trebali dati svoju ocjenu koliko je ovo pravilo doprinjelo jačanju gospodarstva.

Osim toga, na odluku će možda utjecati i novi Zakon o useljavanju stručne radne snage, koji je na snagu stupio 1. ožujkla, po kojem će iz zemalja koje nisu u EU kvalificirani radnici bez akademskog zvanja, imati mogućnost lako i brzo dobiti vizu za posao u Njemačkoj.