fbpx Njemačka želi prostup privatnim porukama na Whatsappu

Njemačka želi prostup privatnim porukama na Whatsappu

Home

Njemačka želi prostup privatnim porukama na Whatsappu


Prošlogodišnji teroristički napadi u Minhenu i Berlinu, a posebno najnoviji koji su pogodili Manchester i London, dodatno su učvrstili nastojanja njemačke vlade za što hitnijim donošenjem novog, strožijeg zakona protiv terorizma.

Kako pišu njemački mediji, ovih je dana u proceduru otišao novi prijedlog zakona koji mnogi smatraju kontroverznim, ali vladajući tvrde da je stroža kontrola neophodna.

Njime se predlaže kompleksnija procedura za tražitelje azila i mogućnost uzimanja otisaka prstiju azilanata već u dobi od šest godina. Prema sadašnjem zakonu, otisci prstiju mogli su se uzimati tek od 14-godišnjaka i starijih, ali ne i od mlađih od 14 godina. Jedan od najžešćih zagovornika uzimanja otisaka prstiju djece bavarski je ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann, koji je istaknuo da su brojna djeca koja stižu iz ratom zahvaćenih područja već od najranije dobi indoktrinirana ekstremističkom ideologijom te da ih njemačke sigurnosne službe moraju imati pod nadzorom i u evidenciji.

Unatoč činjenici da je sigurnosni aspekt sve važniji u evropskim državama nakon učestalih napada islamističkih terorista, iz oporbenih socijaldemokratskih redova stiglo je upozorenje da su djeca prije svega žrtve sukoba i ratova i da ih treba tako tretirati i zaštititi, a ne ih smatrati potencijalnim teroristima. Uz mogućnost uzimanja otisaka prstiju od djece, njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere u prijedlogu zakona traži da policija i obavještajne službe imaju dozvolu čitanja privatnih poruka na Whatsappu.

De Maiziere ističe da su upravo enkriptički zaštićene poruke na toj aplikaciji i na aplikaciji Signal omogućile komunikaciju između terorista koji su izveli monstruozne napade na civile u Berlinu, Munchenu, Parizu, Manchesteru i Londonu.

S njemačkim kolegom slažu se i čelnici austrijske i britanske policije koji su od svojih zakonodavaca također zatražili mogućnost čitanja poruka na Whatsappu između osumnjičenih osoba i njihovih kontakata.

Po tom pitanju trebat će uskladiti i neke druge zakone, posebno one o zaštiti privatnosti trećih osoba koji su u Njemačkoj izuzetno strogi. Pravni stručnjaci ističu da će trebati dobro paziti koga se i kako prisluškuje da ne bi bila povrijeđena prava osobe koju je terorist kontaktirao nevezano uz kazneno djelo.

 

(Izvor:fokus.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 18/06/2017 - 09:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top