NJEMAČKI JAVNI SERVIS VRLO DIREKTNO: "U Hrvatskoj vlada očaj"

.
Televizija ZDF emitovala je šestominutni prilog o Hrvatskoj pod nazivom "Očaj na Jadranu".

 

U njemu se ističe da u Hrvatskoj jedva ima turista te da je za mnoge koji rade u turističkom sektoru, to veliki finansijski udar.

"Tako izgleda kriza u Hrvatskoj", kaže novinarka ZDF-a dok je na snimku prizor više od sto jahti za iznajmljivanje i čarter plovidbu koji stoje i dalje zavezani uz obalu. "Nedostaju putnici", ističe se u prilogu.

 

ZDF je razgovarao s Ivanom Rakuljićem, kapetanom jedne od tih jahti, koji kaže da već tri mjeseca pokušava da smisli način kako da njegova jahta opet bude profitabilna. "Teško je", kaže i priča o tome kako ga svaki dan zove njegova posada i žali se da više nemaju od čega da žive pa se nadaju da će jahta s gostima uskoro isploviti.

U videoprilogu slijede prizori za ovo doba godine nekarakteristično prazne splitske Rive i starog grada, a u prilogu se kaže da ove godine u luci ne pristaju kruzeri.

 

"Masovni turizam izostaje. To je katastrofa za cijelu zemlju", navodi ZDF i dodaje da se u Splitu osjeća atmosfera očaja.

 

S druge strane, ZDF je našao i neke njemačke turiste u Splitu, kojima se sviđa što nema gužve i što je sve jeftinije. "Sada je svugdje happy hour", kaže jedan, dok drugi ističe da mu je "žao Hrvata, jer se vidi da ništa ne zarađuju".

Izvor: