Njemački mediji o migrantskoj krizi u Krajini: "Brisel i Berlin šute na 12 hiljada migranata u Bihaću"

Migranti
Njemački list Tageszeitung donosi članak Ericha Rathfeldera o situaciji u Bihaću.

 

“U Unsko-Sanskom kantonu skupilo se 12.000 ljudi, koji hoće u Hrvatsku. Oni tu, uostalom isto kao i na grčkim ostrvima, vegetiraju pod neizrecivo teškim uslovima: nemaju dovoljno hrane i, UPRK0S korone, jedva da imaju medicinsku njegu prenosi DW.

Mnogi su završili po šumama i okolnim livadama. Stanovništvo USK, uostalom kao i ono sa grčkih ostrva, nakon prvobitne spremnosti da pomogne migrantima, sada ne zna kako da izađe na kraj sa ovom situacijom i zauzelo je prema njima neprijateljski stav.

Hrvatska policija je usavršila svoje metode hvatanja migranata i njihovog P0TISKIVANJA nazad u BiH. Brutalno SPR0VEDEN0 ilegalno vraćanje, koje se naziva Pushbacks, novinari i nevladine organizacije poput Amnesty International stotinu puta su dokumentirali i dokazali.

To međutim ništa nije promijenilo. Brisel i Berlin ćute. Međunarodna organizacija za migracije IOM pokušava doduše podići alternativne migrantske kampove u BiH, poput kampa Lipa udaljenog oko 30 km od Bire, koji može primiti 3.000 ljudi. Ali i ovaj kamp je beznadežno pun migrantima, navodi njemački list.

Od Grčke preko Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore u BiH svaki dan pristižu novi migranti, koji se nadaju da bi se mogle domoći EU. Granica između Srbije i BiH pokazala se P0R0ZN0M. Najveći dio granice sa Srbijom i BiH prolazi kroz entitet Republiku Srpsku, u kojem su Srbi.

Vođa Srba u BiH Milorad Dodik ne daje prostora i kaže da se muslimanski migranti neće trpiti u dijelu zemlje u kojem on vlada. Zato se oni autobusima prebacuju na granicu Federacije BiH koju pretežno naseljavaju Bošnjaci i Hrvati. Tako je u avgustu došlo do apsurdne situacije: policija iz Bihaća pokušala je da spriječi policiju RS-a da pris*lno uputi migrante na njihovu teritoriju.

SIR0MAŠNI gradovi Bihać i Velika Kladuša, koji su se tek OP0RAVILI od ra*ta 90-tih, moraju sada da rješavaju probleme migracije. A uskoro, kako UP0Z0RAVA šef IOM-a u BiH Peter van der Auweraert, dolazi zima”, piše list Tageszeitung.