Njemački sud izrekao prvu presudu o mučenjima u Siriji

j
Radi se o historijskoj presudi u prvom sudskom slučaju u svijetu koji se bavi torturom demonstranata koju su provodile sirijske vlasti.


U historijskoj presudi, njemački sud danas je u prvom sudskom slučaju u svijetu koji se bavi torturom vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na četiri i po godine zatvora osudio bivšeg obavještajca Sirije.

Gotovo deset godina nakon što je Arapsko proljeće počelo u Siriji, 15. marta 2011, ova presuda prva je u svijetu povezana sa brutalnom represijom demonstranata koju je izvršila vlada u Damasku.

Eyad al-Gharib bio je optužen je da je saučesnik u zločinu protiv čovječnosti kao nižerangirani pripadnik obavještajne službe.

Tužitelji u Koblenzu tražili su pet i po godina zatvora za Ghariba koji je dezertirao 2012, prije nego što je pobjegao iz Sirije u februaru 2013.

Bivši pukovnik navodno je pomogao u hapšenju najmanje 30 demonstranata koje je predao zatvorskom centru u Damasku nakon njihovog okupljanja u Dumi, u jesen 2011.

Gharib je prvi od dva optužena na suđenju koje traje od aprila a kojima će sud u Koblenzu izreći presudu. Drugi optuženi, Anwar Raslan, tereti se da je direktno počinio zločine protiv čovječnosti, uključujući nadgledanje ubistava 58 ljudi i mučenje 4.000 drugih.

Očekuje se da će suđenje Raslanu trajati barem do kraja oktobra.

Univerzalna nadležnost

Dvojici muškaraca sudi se po principu univerzalne nadležnosti, kojom se stranoj zemlji dozvoljava da sudi u slučaju zločina protiv čovječnosti, uključujući ratne zločine i genocid, bez obzira gdje su počinjeni.


Nakon što je proveo neko vrijeme u Turskoj i onda u Grčkoj, Gharib je stigao u Njemačku u aprilu 2018.

Nikada nije poricao svoju prošlost, nego je njemačkim vlastima zaduženim za njegovu aplikaciju za azil rekao šta je radio, što je dovelo do njegovog hapšenja u februaru 2019.

Tužioci su ga optužili da je bio dio mašine u sistemu gdje je mučenje prakticirano “gotovo na industrijskom nivou”.

Gharib je napisao pismo koje su pročitali njegovi advokati a u kojem je izrazio žaljenje zbog žrtava.

Tokom suđenja, deseci Sirijaca su svjedočili o mučenju koje su prošli u centru al-Khatib.

Tužioci su naveli da su oni prošli kroz silovanja i seksualno zlostavljanje, električne šokove i fizičko nasilje.