Njemački umirovljenik u garaži čuvao tenk iz Drugog svj. rata: Kažnjen s 250.000 eura

tenkls
Sredinom srpnja njemačku je javnost iznenadila priča o umirovljeniku (84) koji je u podrumu (garaži) svoje kuće čuvao tenk. protuavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata. Čitava priča je završila na sudu, a jučer su objavljene informacije kako je 84-godišnjem muškarcu izrečena uvjetna zatvorska kazna od 14 mjeseci te novčana kazna od 250.000 eura.

Cilj suđenja bilo je utvrditi postoji li osnova za osudu Nijemca zbog kršenja njemačkog Zakona o kontroli ratnog oružja. Priča seže u 2015. godinu kad su njemačke vlasti u podrumu umirovljenika pronašle tenk Panther iz Drugog svjetskog rata, protuzračno oružje, torpedo, mnoštvo nacističkih memorabilija i ostale antikvitete. Njemačkoj vojsci bilo je potrebno čak 9 sati da uklone tenk iz podruma, a njegov odvjetnik tvrdio je kako je riječ o muzejskim predmetima, a ne ratnom oružju, piše autoklub.hr.

No, neke pronađene stvari nisu bile baš ‘van pogona’ kako se tvrdilo, a na Sudu se doznalo i kako je umirovljenik koristio tenk za čišćenje snijega na svom imanju. Umirovljenik je zbog toga osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 14 mjeseci te novčanu kaznu od 250.000 eura.

Pored toga, on tenk mora donirati ili prodati u sljedeće dvije godine, a odvjetnik osuđenog je istaknuo kako je jedan muzej u SAD-u zainteresiran za tenk.