Njemački Zeleni po anketama pretekli CDU Angele Merkel

asd
Popularnost njemačkih Zelenih u usponu je nakon odabira kandidatkinje za premijerku na rujanskim izborima te rezultati ankete u nedjelju pokazuju da imaju veću potporu birača od konzervativne stranke CDU kancelarke Angele Merkel.

Riječ je o drugom ispitivanju javnog mnijenja ovaj tjedan koje upućuje na preokret te bi, ako se anketni rezultati potvrde na izborima ujesen, prvi put u njemačkoj političkoj povijesti Zelenima pripalo kancelarsko mjesto.

Annalena Baerbock kandidatkinja za kancelarku

Anketa koju je za nedjeljno izdanje dnevnika Bild proveo Institut Kandar, Zelenima daje 28 posto glasova, što je skok od šest postotnih bodova u odnosu na prethodno istraživanje koje je uslijedilo nakon imenovanja njihove predstavnice Annalene Baerbock kandidatkinjom za kancelarsku funkciju.

Po anketi, konzervativna stranka Angele Merkel gubi dva postotna boda i dobiva 27 posto glasova, nakon kontroverznog imenovanja kandidatom njihova čelnika, predsjednika CDU-a Armina Lascheta koji ne uživa preveliku popularnost javnosti te se smatra ‘čovjekom establišmenta’ i same Merkel.

Padaju i SPD te ekstremna ljevica i desnica

I Socijaldemokratska stranka (SPD), čini se, gubi tlo pod nogama sa samo 13 posto glasova, kao i ekstremna desnica (s 10 posto) i ekstremna ljevica (sa 7 posto).

I rezultati druge ankete objavljeni u utorak po narudžbi tv kuća RTL i NTV, Zelenima prvi put daju prednost od 28 posto glasova, što ih dovodi ispred desnice.

Zeleni su u ponedjeljak izabrali svoju dopredsjednicu Annalenu Baerbock za kancelarsku kandidatkinju na parlamentarnim izborima u rujnu.

Snažna podršku građana Zelenima

Stranka Zelenih već dulje vrijeme u ispitivanjima javnog mnijenja uživa snažnu podršku građana, između 20 i 23 posto, čime je zauzimala drugo mjesto po popularnosti  iza demokršćanske Unije CDU/CSU.

U slučaju formiranja vlade lijeve orijentacije, sa Zelenima, socijaldemokratima i strankom Ljevice, Baerbock bi bila nova kancelarka.

No stranka je istodobno otvorena i za koaliciju s demokršćanima, što se u nekoliko saveznih pokrajina do sada pokazalo kao uspješna opcija.