Non-paper je štetan za BiH i Evropu

non-paper
Šef turske diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu razgovarao je u Sarajevu sa predstavnicima vlasti BiH o unapređenju odnosa na polju ekonomije i zdravstva

 

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu prilikom službene posjete Bosni i Hercegovini još jednom je ponovio da Turska podržava teritorijalni integritet BiH i cijelog zapadnog Balkana, te da aktuelni izvjesni non-paperi nisu dobri, posebno za BiH i njenu stabilnost. Turski zvaničnik je nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković naglasio da se bez obzira na situaciju s koronavirusom kontakti na najvišem nivou između dviju zemalja i dalje nastavljaju i u otežanim uslovima. Najavio je da će turska podrška BiH u medicinskom i drugom obliku biti nastavljena kao i prije, a posebno u vrijeme pandemije.

TRILATERALE

- Trgovinska razmjena između dviju zemalja, bez obzira na pandemiju, nije opala iako postoji deficit na strani Bosne i Hercegovine, odnosno kada je u pitanju izvoz iz BiH u Tursku, ali primjetan je rast izvoza. U budućnosti ćemo pokušati naći način kako je moguće to bolje balansirati, istakao je turski ministar vanjskih poslova.
Ministri Çavuşoğlu i Turković razgovarali su i o izgradnji autoputa između Sarajeva i Beograda, kao i o aktuelnim dešavanjima u BiH i regionu.

a Parlamentarne skupštine BiH. Razgovaralo se o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, kao i o daljem razvoju bilateralnih odnosa sa fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica koronavirusa u BiH. Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio ministru Çavuşoğluu na balansiranom pristupu Turske prema BiH, što potvrđuje i nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banjoj Luci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru. Konstatovano je da je Turska zainteresovana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, sigurnosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede.