Nordijske zemlje planiraju zajedničku protivvazdušnu odbranu kako bi se suprotstavili ruskoj pretnji

.

Komandanti zračnih snaga iz Švedske, Norveške, Finske i Danske su potpisali pismo o namjeri stvaranja jedinstvene nordijske protivvazdušne odbrane sa ciljem suprotstavljanja rastućoj prijetnji iz Rusije, javio je Reuters.

Namjera je da možemo zajednički djelovati na osnovu već poznatih načina djelovanja u okviru NATO-a, navodi se u izjavama oružanih snaga četiri zemlje. Potez da se integrišu zračne snage pokrenut je ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru prošle godine, rekao je za Reuters komandant danskih vazduhoplovnih snaga general-major Jan Dam.

„Naša kombinovana flota može se uporediti sa velikom evropskom zemljom“, rekao je Dam. Norveška ima 57 borbenih aviona F-16 i 37 borbenih aviona F-35, a naručeno je još 15 potonjih. Finska ima naručena 62 aviona F/A-18 Hornet i 64 F-35, dok Danska ima 58 F-16 i 27 F-35. Švedska ima više od 90 Gripens aviona.

Potpisivanju u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj prošle sedmice prisustvovao je i načelnik zračne komande NATO-a general James Hecker, koji također nadgleda američko ratno zrakoplovstvo u regiji.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje transatlantskom vojnom savezu. Ali proces je zaustavila Turska, koja zajedno sa Mađarskom tek treba da ratifikuje članstvo. Turska je pristala dati saglasnost za Finsku, dok je Švedska još uvijek na čekanju.