Normalan početak nove školske godine, ali sa maskama! / Zabrinutost zbog nevakcinisanja djece

.
Smeta mi roditeljska briga za decu, a onda ne daju da se deca vakcinišu, izjavio je Predrag Kon

Član Kriznog štaba Vlade Srbije epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je donesena odluka da normalno počne školska godina, ali sa maskama te apelovao da se djeca starija od 12 godina vakcinišu.

- Školska godina će normalno početi, ali sam zabrinut zbog toga što se malo dece vakciniše. I delta soj se spušta na dečiji uzrast - rekao je Kon.

On je dodao da virus korona cirkuliše i da je izvjesno da će se pojaviti u školama.

- Apelujem da se starija deca od 12 godina vakcinišu jer je vakcina Pfizer BioNTech registrovana i prikladna za decu. Smeta mi roditeljska briga za decu, a onda ne daju da se deca vakcinišu. Ako im je jedini argument farmaceutska mafija, kako je nazivaju, nemamo šta da pričamo - rekao je Kon.

Njemu je zasmetalo i to što nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani, nazivajući neprihvatljivim to da neko ko radi u zdravstvu zarazi pacijenta, prenijeli su beogradski mediji.

Kad je riječ o trećoj dozi vakcine, Kon je naveo da pacijent treba da primi istu kao i prethodne dvije.

- Vakcine bi trebalo kombinovati u slučaju lošeg imunog stanja, ali se to ostavlja izabranom lekaru da odluči. Treća doza važna je za kolektivni imunitet, ali ipak je prva najvažnija - izjavio je Kon, prenosi Srna.