Norvežaninu sedam godina zatvora zbog planiranja ubistva iranskog disidenta

.
Danski sud osudio je u petak norveškog državljanina na sedam godina zatvora, nakon što ga je proglasio krivim za špijuniranje za iranske obavještajne službe i saučesništvo u zavjeri za ubistvo iranskog disidenta u Danskoj.

 

Ovaj 40-godišnji Norvežanin, koji je porijeklom Iranac, uhapšen je u oktobru 2018. godine nakon velike policijske akcije u kojoj je Danska privremeno zatvorila svoje međunarodne granice. Sud nije saopćio identitet osuđenog.

 

Norvežanin je nekoliko dana krajem septembra te godine posmatrao i fotografisao dom Iranca u Danskoj, kao i ulice i puteve koji okružuju njegov dom, navodi se u saopćenju Okružnog suda Roskilde.

 

- Sud je utvrdio da su informacije sakupljene i proslijeđene osobi koja radi za iransku obavještajnu službu s ciljem da se likvidira osoba - navodi se u saopćenju suda.

 

Optuženi je osuđen na sedam godina zatvora i trajno protjerivanje iz zemlje. Zasad nije poznato da li će prvo odslužiti kaznu pa biti izgnan, ili će prvo biti protjeran iz zemlje negdje drugo na odsluženje kazne.