Nova afera u Agrokomercu: Direktor i njegova supruga učestvuju u prodaji državne imovine favoriziranim firmama bez javne objave? (FOTO)

Agrokomerc
Kada smo prije dva mjeseca počeli raditi na priči o novom rukovodstvu nekadašnjeg krajiškog giganta Agrokomerca, nismo ni slutili koliko će teško biti doći do pravih informacija. Novinar našeg portala je 10-tak puta boravio u Velikoj Kladuši i okolnim mjestima, razgovarao sa preko 20 bivših i sadašnjih zaposlenika Agrokomerca, kao i vlasnika nekoliko privatnih firmi koji su nam u većini slučajeva potvrdili da smo na pravom putu da otkrijemo najnoviju aferu koja je pogodila Agrokomerc.

 

Naime, radi se o velikoj rasprodaji preradskih farmi koje direktor Mersad Hamidović prodaje određenim firmama kao da se radi o privatnoj, a ne državnoj imovini. Po riječima našeg svjedoka, direktor Hamidović favorizira određene firme tako što samo njima šalje poziv kada Agrokomerc prodaje preradske farme i to u sekundarne sirovine. Samim tim što se farme prodaju u sekundarne sirovine i postižu se cijene od 8000 KM do otprilike 12 000 KM za jednu farmu, naš svjedok smatra da su Agrokomerc i njegovi povjerioci oštećeni jer bi ove farme dostigle mnogo veću cjenu da se prodaju putem Javnog poziva koji bi bio objaven u dnevnom listu, televiziji i internet portalima kako na Unsko-sanskom kantonu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Pokušaj da dođeno do određenih informacija urodio plodom

Svjedoci smo da su rukovodeća mjesta u ovoj firmi uvijek bila užarena, a da su se direktori smjenjivali ko na traci te su u velikoj većini slučajeva završavali sa krivičnim prijavama ili u zatvoru. Jedino je jedno mjesto bilo zacementirano, a to je mjesto Predsjednika Nadzornog odbora Agorkomerca koje već 12 godina obnaša neuništivi Fadil Bihorac.

Novinari našeg portala su neformalno razgovarali sa pojedinim članovima Nadzornog odbora Agrokomerca od kojih su pokušali dobiti određene informacije o prodaji hala ispod cijene, ali nažalost nismo dobili nikakav konkretan odgovor jer, kako oni tvrde, o prodaji preradski farmi (hala) nemaju pojma jer u tome učestvuje samo direktor koji poziva određene firme da kupe hale i supruga direktora Agrokomerca koja učestvuje u komisiji za prodaju i vaganje.

Stigle informacije sa dokazima o mogućem kriminalu u Agrokomercu

Kada smo pomislili da nećemo baš lako izvući opipljiv dokaz o eventualnim kriminalnim radnjama u Agrokomercu, našoj redakciji se javilo nekoliko svjedoka sa konkretnim dokazima o kriminalu koji se upravo dešava u nekadašnjem krajiškom gigantu.

Naime, radi se o tome da direktor Mersad Hamidović očito ne želi raspisivati Javni poziv kako bi se na prodaju preradskih farmi (hala) javilo što više ponuđača i kako bi se dobila znatno viša cijena od cijene koje on redovno dobija. Samim povećanjem cijene, radnici Agrokomerca bi na vrijeme dobijali plate, firma bi bolje poslovala i na kraju, ne bi se državna imovina prodavala za bagatelu kako se trenutno prodaje.

Direktor Hamidović je dao sebi za pravo da šalje pozive za prodaje hala samo firmama za koje on lično smatra da bi mogle biti zainteresovane za kupovinu hala što govori i svaka prodaja u periodu dok je gospodin Hamidović direktor.

 

Treba naglasiti da obično sve kupuje jedna ili eventualno dvije firme a druge još uvijek nisu kupile nijednu halu, ali ih direktor Hamidović uporno poziva

Odgovor gospodina Hamidovića našem portalu prenosimo u cjelosti:

Mi prodajemo samo ostatke ranije devastiranih objekata, znači ni u kom slučaju lokacije koje su sačuvane. Pri tome nastojimo biti maksimalno transparentni, tražimo ponude od više firmi, ne odabranih nego onih za koje pretpostavljamo da bi mogle biti zainteresirane i pri tome se nikada nije desilo da se pojavila neka firma kojoj nismo dostavili zahtjev za ponudu a da je istoj spriječeno da učestvuje u nadmetanju – rekao je za naš portal direktor Hamidović

Poštovani čitaoci, kako i sami možete vidjeti iz odgovora direktora Hamidovića koje nam je dostavio putem e-maila, oni u Agrokomercu PRETPOSTAVLJAJU ko bi mogao kupiti neku od devastiranih preradskih farmi. Mi vas sad pitamo zar se prilikom prodaje državne imovine pretpostavlja ili se raspiše Javni poziv i na taj način omogući svim firmama da kupe jednu od hala za znatno višu cijenu nego što se trenutno prodaju? Smatrate li da se sa ovim činom direktora Hamidovića favoriziraju gore navedene firme koje prisustvuju svakoj prodaji i kupuju hale ili je po vama sve ovo regularno?

Međutim, ovo nije sve. Hale se prodaju na kilogram kao sirovina, dok je cijeloj Velikoj Kladuši, Unsko-sanskom kantonu, pa i ostatku Bosne i Hercegovine jasno da se ove hale uz mala ulaganja restauriraju i prodaju za 10 puta veću cijenu nego su kupljene. Kada neko želi da kupi panele za halu ili cijele hale, dovoljno je da nazove neke od gore navedenih firmi i odmah ćete dobiti potvrdu o bivšim agrokomercovim halama koje su u posljednje vrijeme prodane za bagatelu.

Neke od ugovora u ovoj godini vam donosimo ekskluzivno:

 

 

Šta reći o direktoru Mersadu Hamidoviću i njegovoj životnoj saputnici Seniji Hamidović koja je također zaposlenik Agrokomerca, ali i član komisije za vaganje željeza i aluminija prilikom prodaje hala? Direktor prodaje, a supruga važe. Ili na ovaj način jedno drugo drže pod kontrolom ili direktor nikom u cijelom Agrokomercu ne vjeruje da će to dobro izvagati pa je na to mjesto postavio svoju suprugu. Ne znamo ima li tu sukoba interesa, ali nepotizma svakako ima. Valjda će Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona kada pogleda sve ove materijale koje posjedujemo, znati bolje od nas.

 

 

Senija Hamidović, supruga direktora Agrokomerca i član komisije za prodaju i vaganje hala.

O mogućem krivičnom djelu, direktor Hamidović ne zna ništa

Da je važno samo prodati halu, uvjerila se i Lejla Muhamedagić, koja je imala teret nad halama, a koje ni u kom slučaju Agrokomerc nije mogao prodati. Kada su novinari našeg portala dobili informaciju, određene hale su ipak prodane, a na istima je Sud pokrenuo izvršenje, pitali smo direktora Hamidovića šta on ima reći na to, a njegov odgovor vam prenosimo u cjelosti:

“Ne postoji nikakakva zabrana, odnosno mjera osiguranja donesena od strane Suda na parceli koju ste naveli u jednom od pitanja a nije mi poznato da je formiran predmet od strane Tužilaštva USK-a, a da li je formiran ili nije ja to i ne trebam znati – potvrdio je direktor Hamidović”

Samo za naše čitaoce, donosimo vam Rješenje o izvršenju na kojem se jasno vidi da se izvršenje vrši na čak 28 hala, a neke od tih hala su ovih dana prodane.

 

Ukoliko se utvrdi da je ovo istina, a neslužbeno saznajemo da je Sudski vještak već naprvio nalaz u kojem stoji da hale više nepostoje, onda je ovo sigurno teško krivično djelo za koje će neko odgovarati.

Ekskluzivno za naš portal, donosimo i Podnesak punomoćnika tražioca izvršenja tj. Lejle Muhamedagić koju zastupa advokat Ferid Mujagić, a u kojem sve jasno piše.

 

Iz teksta koji je napisao Ferid Mujagić, advokat oštećene Lejle Muhamedagić, jasno vam je da su prodane hale koje nikako nisu smjele biti dio prodaje.

Naša ekipa bila je na licu mjesta i ekskluzivno vam donosimo slike sa demontaže i vaganja prodanih hala:

 

Kada je redakcija našeg portala od direktora Hamidovića tražila neke odgovore putem pitanja koja su poslana na e-mail Agrokomerca, slična pitanja su poslana i Predsjedniku Nadzornog odbora Fadilu Bihorcu koji tvrdi da sa prodajom hala nema apsolutno ništa, ali da također nije zadovoljan direktorom Hamidovićem i da je on lično tražio njegovu smjenu.

Što se tiče pitanja o prodaji spornih nekretnina na kojima Lejla Muhamedagić ima teret, gospodin Bihorac je rekao da direktor Hamidović nikad nije tražio od Nadzornog odbora saglasnost za prodaju navedenih hala i da o ovoj prodaji ne zna apsolutno ništa.

Postavlja se pitanje kako je moguće da Predsjednik NO kao ni članovi NO ne znaju apsolutno ništa o prodaji preradskih farmi (hala) određenim firmama i to kao otpadno željezo? Državna imovina se raspačava, a Nadzorni odbor ništa ne zna. Čudno, ali istinito.

Bili smo svjedoci raznih prodaja, ali i krivičnih djela koje je Uprava Agrokomerca dosada uradila, neki direktori su optuženi, protiv nekih se i dalje vodi krivični postupak, a kako će završiti sadašnji i budući, ostaje nam da vidimo. Jasno nam je samo da i u ovakvom devastiranom Agrokomercu još uvijek ima jako puno novca u nekretninama i pokretninama koje će mnogi pokušati iskoristiti kako bi došli do neke lične koristi.

Jedno je sigurno, naš portal će od današnjeg dana pomno pratiti svaku prodaju bilo kakve nekretnine ili pokretnine Agrokomerca i na vrijeme izvještavati građane o istoj. Upravo smo dobili informaciju da će ovih dana biti prodane još neke hale, a više o tome čitajte uskoro…