Zahvaljujući prekograničkom projektu nova dvorana „Luke“ će se grijati na drvnu biomasu

Grad Bihać i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona (RAUSK), zajedno sa Regionalnom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Karlovačkom županijom i Općinom Herceg Novi, putem aplikacije na Intereg IPA program prekogranične saradnje, postali su partneri u realizaciji projekta „Wood Key“.

Riječ je o projektu  koji se odnosi na održive izvore energije i korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje javnih objekata, u slučaju Grada Bihaća, Sportske dvorane „Luke“, za što Gradu Bihaću u sklopu odobrene aplikacije pripalo skoro 400 hiljada KM.

Kako je istaknuto tokom današnje prezentacije na kojoj su pored bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića prisustvovali predstavnici Razvojne agencije USK-a na čelu sa direktorom Samirom Jodanovićem, kroz projekat prekogranične saradnje koji su zajednički aplicirali, bit će isfinansiran kompletan sistem energetski efikasnog grijanja na drvnu biomasu za sportsku dvorana „Luke“ u Bihaću, čiju potpunu rekonstrukciju i dogradnju Grad Bihać planira uskoro započeti.

- „Zadovoljni smo što smo uspjeli ući u ovaj projekat i ovo je nastavak saradnje sa Gradom Bihaćem kada su u pitanju prekogranični projekti. Očekujemo da se sa projektom počne u januaru slijedeće godine" – kazao je Samir Jodanović, direktor Razvojne agencije USK-a.

Naime, Grad Bihać je stvorio sve pravne preduvjete, pribavio potrebnu dokumentaciju i osigurao sredstva od 2,5 miliona KM koliko je potrebno za potpunu rekostrukciju postojećeg objekta i dogradnju novih 1.200 kvadrata dvoranskog prostora. Kako bi se raspisao javni tender za odabir izvođača radova, potrebno je još da gradski vijećnici usvoje rebalans budžeta koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Bihać.

- „Sredstva koja smo u partnersvu sa RAUSK ostvarili putem prekogranične saradnje su od velikog značaja i jako mnogo će nam pomoći u ukupnoj finansijskoj konstrukciji za rekonstrukciju i dogradnju sportske dvorane 'Luke'. Zahvaljujući tim sredstvima nova dvorana će imati grijanje na biomasu, a osigurali smo i vlastita sredstva sve ostale radove. Sve je spremno za raspisivanje tendera za potpunu rekonstrukciju, na potezu su gradski vijećnici koji će na sutrašnjoj sjednici pokazati svoj stav i reći da li ovaj projekat ima i njihovu podršku“ - rekao je gradonačelnik Fazlić.