Nova lista od sutra u Njemačkoj- BiH na listi sa visokim rizikom zaraze

.
U Njemačkoj od sutra nova lista i pravila. Novoodređena područja sa varijantama virusa, sa visokom incidencijom, područja s rizikom i ona koja se trenutno više ne smatraju rizičnim područjima na snazi ​​su od nedjelje, 24. januara 2021. godine od 00 sati.

Nova područja visoke incidence, kako ih nazivaju– područja s posebno visokim rizikom od zaraze zbog posebno visokih incidencija širenja SARS-CoV-2 koronavirusa:

 

Albanija, Andora (Kneževina Andora)Bolivija, Bosna i Hercegovina, Estonija, Egipat, Iran, Izrael, Kolumbija, Kosovo, Letonija, Libanon, Litvanija, Meksiko, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Palestinske teritorije, Panama, Portugal, Srbija, Slovenija, Španija, Češka Republika, Sjedinjene Države i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

Za putnike koji ulaze iz područja da visokim rizikom ( u koji spada i BiH) predviđena su stroga pravila kako bi se dodatno ograničio ulazak koronavirusa SARS-CoV-2 i izbjeglo brzo širenje novih verzija virusa. 

 

Svako onaj ko je boravio u jednoj od ovih zemalja u posljednjih 10 dana prije ulaska u zemlju dužan je po dolasku ponijeti dokaz (ljekarsko uvjerenje ili rezultat testa) da nije zaražen SARS-CoV-2 koronavirusom i taj test ne smije biti stariji od 48 sati.