Nova radna mjesta za 75 mladih doktora medicine i stomatologije

Ministarstvo zdravstva TK, sa dr. Bahrudinom Hadžiefendićem na čelu, treću godinu u nizu implementira projekt zapošljavanja mladih doktora medicine i stomatologije.

Potreban kadar

Nedavno je Zavod zdravstvenog osiguranja TK raspisao konkurs za prijem 75 doktora medicine i stomatologije, a prije zatvaranja konkursa 30. juna, kako saznajemo, javne i privatne zdravstvene ustanove su već iskazale svoje potrebe za zapošljavanje mladih doktora.

- Očekujemo da će u narednih desetak dana javne zdravstvene ustanove raspisati konkurs i da će mladi doktori medicine i stomatologije veoma brzo biti angažirani. Riječ je o projektu koji traje već treću godinu i do sada smo zaposlili 137 doktora medicine i stomatologije. Važno je napomenuti da su svi zaposleni kroz ovaj projekt i ostali na svojim radnim mjestima poslije odrađene godine – kaže dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Za jednogodišnje uposlenje 75 doktora medicine i stomatologije Zavod zdravstvenog osiguranja izdvojio je 1,5 miliona KM. Očekuje se da i ovi doktori ostanu u javnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama nakon isteka godine, odnosno trajanja ciklusa projekta.

- Nama je potreban kadar jer imamo slučajeve da stariji ljekari odlaze u penziju i na ovaj način mi pravovremeno vršimo tzv. smjenu generacija. Činimo sve kako bi mlade i visokoobrazovane ljude ostavili u BiH, a, priznat ćete, to nije lagan zadatak u trenutnim prilikama. U svakom slučaju, istrajat ćemo u svojim nastojanjima – kaže Hadžiefendić.

Najuspješniji u BiH

Projekt koji implementiraju Vlada TK, Ministarstvo zdravstva TK i Zavod zdravstvenog osiguranja, prema ocjeni mnogih, najuspješniji je u BiH jer je riječ o zapošljavanju mladih ljudi koji se nakon završenog Medicinskog fakulteta nađu u evidenciji Službe za zapošljavanje TK.

 

 RASPISANOM  konkursu prethodile su odluke o rebalansu budžeta i sve te inicijative podržane su u Skupštini TK.

1,5  miliona KM izdvojio Zavod zdravstvenog osiguranja