Nova većina odgađanjem sjednice podgrijala priče o "manjku" ruku, skoro 60 dana bez zasjedanja

kh
Nova većina odgađanjem sjednice podgrijala priče o "manjku" ruku, skoro 60 dana bez zasjedanja

 

Iako je sjednica Predstavničkog doma PFBiH trebala biti održana danas, ona je, neki će reći očekivano, otkazana jučer u poslijepodnevnim satima.

U obrazloženju je navedeno da se sjednica odgađa zbog "nedostavljanja uvjerenja o zamjenskim mandatima od strane CIK-a", nakon čega se oglasio CIK iz kojeg je poručeno da dodjela zamjenskih mandata nema nikakve veze sa zakazivanjem sjednice

Vladajuća većina imala je 51 zastupnika u Predstavničkom domu za imenovanje Vlade te dok se ne izvrši dodjela zamjenskih mandata zastupnika koji su preuzeli druge funkcije trenutno nemaju potrebnu većinu.

Ako se zanemare važna državna pitanja, poput imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH što je evidentna tačka prijepora unutar nove većine, ono što bi moglo usloviti opstanak većine je i imenovanje Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg ovog doma

Potpuno neočekivano zastupnici Arnel Isak i Kenan Uzunović, obojica iz Zeničko-dobojkog kantona, postavili su se kao odlučujući faktori za ostanak nove većine. S obzirom na to da Isak formira novu stranku ne bi bilo iznenađujuće da mu se Uzunović, koji je potpredsjdnik BHI-KF, pridruži.

Razrješenje Edine Gabela (SBiH) i imenovanje Isaka za dopredsjedavajućeg trebalo je biti na dnevnom redu današnje sjednice, čemu se otvoreno usportivio dio Naše stranke i SDP-a.

Za Isaka, je s druge strane, to “gotova stvar” i jučer im je poručio da nisu dobro informisani i da će biti izglasan indirektno poručujući zastupnicima tih stranaka da će morati da postupe po nalogu stranačkih šefova.

S druge strane, dok vlast vodi međusobnu borbu, na čekanju su zakoni koji bi mogli donijeti korist građanima.

Primjera radi, Udruženje poslodavaca FBiH je tražilo da se na dnevni red uvrste izmjene zakona koje bi omogućile da se radnicima već od narednog mjeseca povećaju plate za do 400 KM.

Povratnu informaciju o (ne)uvrštavanju ove tačke, za koju su poslije izbora dobili riječi hvale od lidera stranaka, na dnevni red nikad nisu dobili.

Na sjednici, koja je odgođena, trebalo se izjašnjavati i o tri zakona iz oblasti energetike. Osim toga, na stolu je btrebala biti informacija o stanju sigurnosti za prošlu godonu, kvartalni izvještaj o dugu i zaduženju FBiH, što svakako ne bi bilo upitno za glasanje, sa ili bez dva zastupnika većine. No, problem su imenovanja.