Novalić: Pozivam sve da prestanu sa špekulacijama i uznemiravanjem građana oko nabavke vakcina

.
Ured premijera Federacije BiH Fadila Novalića saopćio je da su građani, nakon današnje redovne sjednice Vlade, detaljno obaviješteni o postupcima koje institucije provode oko nabavke vakcina.

Iz kabineta premijera su poručili kako Vlada nikada nije odustala niti od jedne mogućnosti za nabavku vakcina.

 

"O tome je danas govorio direktor Zavoda Siniša Skočibušić, a premijer Novalić je građane obavijestio da je potpisan ugovor s kineskim proizvođačem za nabavku 500.000 doza Sinopharma, kao i da nikad nismo odustali niti od jedne mogućnosti za nabavku vakcina. Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji sa državnim nivoom, a sa Vladom Kantona Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko Ruskog fonda", saopćeno je.

 

Naglasili su kako se javnost pokušava dezavuirati izjavama da je Vlada prekinula proces nabavke vakcina Sputnik V.

 

"Ponovo naglašavamo da Vlada Federacije BiH, kao ni Zavod za javno zdravstvo FBiH, nisu prekinuli proces nabavke vakcina Sputnik V, kako se javnost uporno pokušava dezavuirati, nego su tražili da se razjasne dileme stručnjaka iz Zavoda, koji se vode prvenstveno zdravljem i sigurnošću građana, da se utvrdi dinamika dostave i doze I i doze II. Odgovore na ove dileme još čekamo", poručili su.

 

Na kraju, poručeno je kako Vlada, Novalić i Zavod za javno zdravstvo odgovorno rade svoj posao vezan za nabavku vakcina.

 

"Ponovit ćemo i da je premijer Novalić danas na press konferenciji izjavio da 'nam nije jasno zašto Kantonu Sarajevo smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost', te pozivamo sve da prestanu sa svim špekulacijama koje samo dodatno uznemiravaju javnost. Premijer, Vlada i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH odgovorno rade svoj posao i samo zajedničkim radom, uz uvažavanje struke, možemo obezbjediti vakcinaciju za građane, što bi trebalo da nam je svima prioritetni cilj. Iz poštovanja prema javnosti, nećemo se upuštati u odgovore na neprimjerene komentare i uvrede, koje u svom saopćenju iznose pojedine političke stranke" ističu iz ureda premijera Novalića

Izvor: