Novalić: Roditeljska kuća će uvijek imati finansijsku podršku, iako njen status nije riješen

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetili su Roditeljsku kuću u Sarajevu kako bi se upoznali sa dosadašnjim rezultatima i njenim radom. Prilikom posjete, premijer Novalić je naglasio da se ovoj ustanovi nikada neće uskratiti finansijska sredstva iako njen status nije sistemski riješen.

Novalić je istakao da bi se sistemskim rješenjem nametnule i druge obaveze koje često koštaju mnogo više nego sama Roditeljska kuća. One se, između ostalog, odnose na procese imenovanja i sistemske kontrole.

"Kroz sistem dolazi i način imenovanja i svaka vrsta sistemske kontrole koja vrlo često košta mnogo više nego sama Roditeljska kuća. Za izdržavanje Roditeljske kuće potrebno je minimalno 150 hiljada KM, ali kao socijalna ustanova bez sumnje treba biti odraz socijalne brige cjelokupnog društva, ne samo Vlade FBiH. Iako garantujemo plaćanje iz svoja dva ministarstva prema zakonu oko 40 posto potrebnog troška i svaku razliku koja na kraju nedostaje mi dajemo iz rezerve", kazao je Novalić.

Roditeljska kuća je važna karika u liječenju djece

Naglasio je da je Roditeljska kuća obavezna karika u liječenju djece i da je upravo ta najosjetljivija kategorija stanovništva razlog da se nalaze i izvansistemska rješenja za njihovo izliječenje. Dodao je da ova ustanova pruža sve potrebne i tehničke i ljudske resurse koji olakšavaju mališanima i njihovim roditeljima teške trenutke.

Novalić je istakao i to da će se i bez sistemskog rješenja uvijek izdvajati sva potrebna sredstva za Roditeljsku kuću i da ona nikada neće biti bez podrške nadležnih.

"O sistemskom rješenju ove ustanove se može govoriti tek onda kada se ovaj projekat proširi i Roditeljske kuće izgrade i u drugim gradovima poput Tuzle, Bihaća, Mostara, Zenice. Ovo je sada jedan probni projekat koji se pokazao izuzetno koristan i nadam se da će se u narednom periodu još više širiti", rekao je premijer Novalić.Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je istakla kako je ohrabrena dosadašnjim radom. Roditeljske kuće i njihovom željom da se dalje razvijaju i djeci i njihovim roditeljima pruže svu potrebnu podršku. Posebno je raduje činjenica što ovakve nevladine organizacije i udruženja ne očekuju samo pomoć od vlasti već se angažuju i kroz brojne projekte osiguravaju sva potrebna sredstva za funkcionisanje jedne ovakve ustanove.

"Ohrabrio nas je i smještaj koji je u potpunosti prilagođen djeci, kao i razgovor s roditeljima jer ovo nije kuća u kojoj će oni samo ostati zbog svog djeteta već objekat u kojem dobijaju jednu psihološku pomoć kako i na koji način da se izbore sa onim što ih je iznenada zadesilo. Djeci je naravno olakšano i u jednu ruku su sretna jer imaju pored sebe roditelje i porodicu te mogu s njima prolaziti kroz ovaj teški period", istakla je Đapo.

Đapo je naglasila da je od izuzetne važnosti svakodnevno osviještavati društvo o značaju Roditeljske kuće jer se samo na taj način sve veći broj i pojedinaca može odlučiti na pomoć.

"Na mene je poseban utisak ostavila ta humanost roditelja koji su i nakon izliječenja djece postali volonteri u Roditeljskoj kući i odlučili biti moralna podrška drugim roditeljima koji prolaze istu bol kao i oni", dodala je.
 

Atifi Bulić-Bešić i njenoj djevojčici Roditeljska kuća je drugi dom

Jedna od takvih roditelja je i Atifa Bulić-Bešić iz Srebrenika, majka četverogodišnje Nadje koja je prije nepune dvije godine oboljela od leukemije. Ova hrabra majka je ispričala da nije bilo nimalo lako prolaziti kroz taj period, ali da su joj osoblje Roditeljske kuće i ostali roditelji tada mnogo pomogli.

U Roditeljskoj kući su boravile sedam mjeseci, a djevojčica je sada mnogo bolje i povremeno dolaze na kontrole u Sarajevo koje će trajati još šest mjeseci, a nakon tri godine ukoliko nalazi pokažu da je sve uredu, djevojčica Nadja će biti u potpunosti izliječena.

"Meni i mojoj Nadji je ovo drugi dom jer moje dijete je ovdje prvi put potrčalo, nasmijalo se i družilo sa drugom djecom. Da mi nije bilo ove Roditeljske kuće i svih dobrih ljudi koji ovdje borave ja ne znam kako bi izdržala sav taj teški period. Mislim da ne bih opstala provodeći mjesece u maloj bolničkoj sobi sa djetetom koje je tada imalo svega dvije godine", kazala nam je majka Atifa.

Fikret Kubat iz "Udruženja srce za djecu koja boluju od raka u BiH" je istakao kako se ponosi što su obje Vlade prepoznale značaj Roditeljske kuće i dodao je da je od njenog otvaranja na račun udruženja uplaćeno 170 hiljada KM.

"Ova kuća daje nadu djeci i roditeljima i mi svi moramo biti uz njih. Kao nevladin sektor ulažemo sve napore da ovaj projekat širimo dalje i ne oslanjamo se samo na podršku nadležnih. Trenutno nemamo nikakvih finansijskih problema, a u pregovorima smo s Kliničkim centrom u Tuzli da u narednom periodu pokrenemo jedan ovakav projekat", kazao je Kubat.

Naveo je i projekat "Moja kosa, tvoja kosa" u okviru kojeg su uspjeli sakupiti preko 300 donirane kose i napraviti više od 20 perika. Posebno je naglasio da se ovakvoj akciji odaziva preko 70 posto djece što znači da se svijest o ovom projektu sve više razvija.

"Jako je teško kada se djeca, a pogotovo djevojčice suočavaju sa gubitkom kose. I zbog njih i njihovih roditelja obraduje nas svaka nova perika koju napravimo i poklonimo našim mališanima. Želim istaći i to da trenutno u Roditeljskoj kući boravi 10 porodica i da su svi kapaciteti popunjeni, ali nijedna porodica neće biti vraćena i svakome ćemo pružiti istu pomoć", naveo je Kubat.

Za kraj razgovora pozvao je sve dobre ljude da 13. maja dođu u Vitez i podrže projekat "Moja kosa, tvoja kosa".