Novalić: Subvencije za doprinose za sve u Federaciji!

Fadil Novalic
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kazao je da je netom prije redovnog obraćanja javnosti izglasan zakon kojim se ublažavaju posljedice koronavirusa na privredu.

Kazao je da privredni subjekt se mora odvojiti od vlasnika. Kazao je da će još večeras zakon biti upućen u proceduru, ali da se ne može razmatrati bez rebalanasa Budžeta što će biti urađeno sutra.S obzirom da je tehnički nemoguće izvesti plaćanje obaveza za mart, zakon će važiti mjesec dana poslije vraćanja u normalno stanje.

"Ukoliko privredni subjekat nije do 29. februara plaćao svoje obaveze nema pravo na subvencije", kazao je Novalić.

Istakao je da ukoliko ovaj zakon brzo prođe i Parlament FBiH poslodavci neće imati razloga za otpuštanja.

"Ukoliko bude potrebno Vlada FBiH će iz Stabilizacionog fonda subvencionirati Biroe za isplatu naknada", kazao je Novalić.

Vlada FBiH daje na minimalan iznos obaveze i to za sve u FBiH podjednako. 

Pojasnio je da će ravopravno od obrtnika do uposlenika plaćati obaveze na minimalac.

"Mi pratimo mjere u regionu i Evropi. Ali nemamo potrebe kopirati ih, jer idu iza nas. Mi planiramo do kraja sedmice usvojiti zakon", kazao je Novalić.

Napomenuo je da se pandemija može zaustaviti jedino zajedno.

„Izrazio bih saučešće porodicama preminulih, a da poželim brz oporavak svim građanima oboljelim od koronavirus. Posebno bih pohvalio građane koji doslovno poštuju sve upute, to se odnosi i na  penzionere koji su danas podigli svoje penzije i otišli u nabavku“, kazao je Novalić.

„Samo zajedno možemo zaustaviti širenja koronavirusa. Moram kazati da ćemo, ukoliko dođe do pogoršanja situacije, za penzionere ćemo osigurati isplate penzija na kućnu adresu“, dodao ej Novalić.

Obavijestio je javnost da je danas, kako je i obećano, isporučeno 150.000 testova i uz onih ranije dobavljenih 20.000 možemo krenuti sa širim testiranjem.

„Prema informacijama iz zdravstvenog sektora nastavlja se nova nabavka za borbu protiv korone – zaštitna odijela i respiratori. Mi ćemo nastaviti podržavati građane i zdravstveni sistem“, dodao je Novalić.