Novalić u Bihaću: Nastojati da se migrantska kriza riješi kao u Sarajevu

asd
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravi danas u posjeti Vladi Unsko-sanskog kantona, gdje se sastao sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem.

Kazao je da je današnja posjeta tehnička.

"Prva tema je bila nastavak onoga što smo započeli u Sarajevu, kada je Vlada Federacije spremajući se da radi na budžetu za 2021. zovnula svih 10 premijera, među kojima je bio i Ružnić, gdje smo od njih uzeli podatke kako oni vide sljedeću godinu u ekonomskom, zdravstvenom i socijalnom smislu i kakva oni očekivanja imaju od Vlade FBiH. Nakon toga smo mi uradili prijedloge nacrta tog budžeta, koji još nije usvojen, i danas sam ih informisao šta mogu očekivati od nas", rekao je. 

Druga stvar oko koje se vodila riječ su migranati.

"Nemamo nadležnosti za migrante, ali nastavit ćemo podupirati, kao i onda sa 4 miliona KM, da se na određen način riješi migrantska kriza, kao što je to riješeno u Sarajevu. Znači, dislociranjem migranata izvan gradskih centara", rekao je Novalić.

Treća tačka o kojoj su govorili su komunikcije i pitanje aerodroma.

"Rekli smo da smo prilično prisutni kroz ceste Federacije ove dvije godine sa 38 miliona maraka, kroz izgradnju obilaznica i raskrsnica. Nemoguće je napraviti aerodrom Bihać ukoliko svi ne budemo surađivali i dali svoj doprinos. Tako da smo se dogovorili da Bihać napravi - koji je to njihov pogled na izgradnju aerodroma, kako bismo konačno došli do izgradnje", naveo je Novalić.

Na konstataciju novinara da je i prije tri godine za izgradnju aerodroma isto rekao, te da li će se čekati još tri da se nešto uradi, Novalić je kazao da je općenito aerodrom sistemski veliki projekat.

"Za glavni projekat je trebala godina i po. Za to vrijeme je otkupljena i zemlja, i za to treba vrijeme. Za to vrijeme je urađena i probna pista. Puno je toga urađeno, ali to jednostavno nije brz posao", naveo je Novalić

Govoreći o Lipi i finasiranju, rekao je da je Vlada FBiH izdvojila 800.000 KM za dovođenje struje i 200.000 KM za dovođenje vode.

"Podržat ćemo i dalje, ako se kaže, na primjer, da trebaju neki kontejneri", naveo je premijer Novalić.