Novalić zatražio hitno postupanje Tužilaštva KS u vezi sa Zavodom Pazarić

Od federalnih ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde te obrazovanja i nauke Novalić je zatražio informaciju o stvarnom stanju u Zavodu Pazarić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pismeno se danas obratio glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Sabini Sarajliji zatraživši od nje da hitno postupi u skladu s nadležnostima, te da Tužilaštvo ispita činjenice koje se odnose na sveukupna dešavanja u Javnoj ustanovi Zavod za zabrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine -  Pazarić.

- Kao i sve građane i mene su uznemirile danas objavljene fotografije štićenika iz Zavoda. Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, zatražiti pomoć Tužilaštva - poručio je Novalić.

U pismu tužiteljici je naveo da postoje indicije i o mogućem postojanju koruptivnih i krivičnih djela, koja su počinila određene osobe kroz različite oblike i vidove zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja vršenjem službene dužnosti, ali ne u interesu i za potrebe službe koju vrše već u drugom cilju ili interesu.

Tužiteljici se obratio u vezi s oprečnim zvaničnim informacijama kojima raspolaže Federalna vlada u odnosu na informacije koje se pojavljuju u medijima u smislu poštivanja prava korisnika, uvjeta smještaja, tretmana i liječenja korisnika i ostalih činjenica u vezi s njihovim boravkom u Zavodu.

Od federalnih ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde te obrazovanja i nauke Novalić je zatražio informaciju o stvarnom stanju u Zavodu Pazarić, a ta informacija trebala bi biti razmatrana na sjednici zakazanoj za petak, 22. novembra, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.