Novčane kazne i represivne mjere za sve koji ne poštuju samoizolaciju!

CIVILNA ZASTITA

Neodgovorno ponašanje pojedinaca u vrijeme globalne pandemije, pored zbrinjavanja već oboljelih i potencijalno zaraženih, glavni je problem koji se mora rješavati na sve načine. 

Samo jedna osoba koja može biti kliconoša virusa, a da to ne zna i nema nikakve simptome, može zaraziti sve ostale! 

Zato je od ŽIVOTNE VAŽNOSTI poštovati samoizolaciju koja je STROGO NAREĐENA svima koji su nedavno stigli iz zaraženih područja ili kontaktirali s takvim osobama! 

Unatoč preporukama da se suzdrže od dolaska, određeni broj građana iz dijaspore dolazili su ovih dana i nemali broj njih se oglušio na obavezu saomoizolacije. 

Na ulicama, u bankama i javnim ustanovama i dalje viđamo veliki broj osoba iz najugroženije grupe odnosno starijih od 65 godina. 

Zbog svega navedenog, provodiće se mjere koje predviđa Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti. Istim Zakonom su predviđene kaznene mjere za sve oblike nepoštivanja krizne situacije u vrijeme epidemije pa je, između ostalog, predviđena kazna za pojedinca koji krši naredbu izolacije i do 2.000 konvertibilnih maraka. 

Napominjemo, predviđene mjere izvršavaće se odmah i na licu mjesta!

Apelujemo na sve građane da se razumno odnose prema situaciji, da poštuju naredbe, preporuke i pravila. 

Prijavite sve one koji ne poštuju izolaciju jer tako štitite njih, sebe i sve ostale ljude. 

Upozorite starije osobe da se ne kreću na javnim mjestima i ne borave u masi. 

Niko nema pravo tvrditi da je zdrav niti imun na zarazu i svima su nam jednake obaveze u ponašanju za vrijeme pandemije s kojom se nosi cijeli svijet.

Budite razumni i odgovorni i ne ugrožavajte svoj i živote drugih ljudi ni na koji način!



Krizni štab Cazin