Nove fekalije u moru: Kod djece se pojavile infekcije na koži

Već duže vrijeme na mjestima mjesta Sali, uvalili su Sašćicu, na površini mora u strogoj kupališnoj zoni, povremeno javljajući neugodne mirise, fekalije i uljne fleke. Na ovoj lokaciji nalaze se hoteli koji su kao i većina domaćinstava spojeni na kanalizacijski sistem koji nema pročišćavača.

Fekalije plivaju u oko brodice na vezovima i istočno uvale koje se ne naplaćuju. Prije 15-ak dana su počeli javljati slučajeve kožnih infekcija kod djece , prošli vikend zbog istog problema vodio sam i svoje dijete dežurnih ljekara u Žmanu, nakon čega sam saznao kako je 20-ak djece iz Sali zaraženo impetigom, koji je čitao za zadarskilist.hr 

Što se tiče, poželio je da se istinski pređa i u nizu objekata u privatnom vlasništvu, koji nisu obuhvaćeni sistemom kanalizacije i da ih iz crnih jama curi direktno u više. Istaknuo je kako se po boji boje u toj uvali odmah vidi da nešto nije u redu, prenosi Radiosarajevo.

Za kupnju je potrebno donijeti antibiotik i antibiotsku kremu.

Zoran Morović , načelnik Općine Sali, rekao je kako je komunalni redar izašao na teren i sve pregledao

"Rekao mi je da je dobio dojavu iz mještana o zagađenju u uvali Sašćica, ali da nije ništa primijenjeno u obilasku. Ranije je tako riješio probleme riješio je ubacivanje boje u septičke jame, nakon što bi se onda ubrzano otkrilo od kada se izlijeva, ali sada komunalni redar to more smiješiti se. Nije mu dozvoljeno. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da taj problem postoji, mora postojati i prije riješenja ", rekao je načelnik Morović.

Naglasio je kako nije čuvao da se kod većem broju djece pojavila zarazna kožna bolest, a takvu informaciju nisu imali u Zavodu za javno zdravstvo Zadra.

"Imali smo dojavu iz Salija, nakon čega smo odmah kontaktirali tamošnju liječnicu koja je rekla kako nema razloga za paniku, ni epidemiju. Radi se o pojedinačnim slučajevima kakvih imamo svih ljeta na raznim lokacijama. Na ovakve dojave mi izlazimo kad god je moguće i uzimamo uzorke vode, ili moral za analizu. Ne sjećam se da smo imali slučaj da bi neke vrijednosti bile veće od normalnih ", izjavio je dr. Alen Medić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar.

Medić je pojasnio kako se stafilokok prenosi i kontaktira sa zarađenim osobama, zbog kojih u nekim konkretnim situacijama, gdje je bolest pojavila kod troje ili četvero djece, nije bilo moguće utvrditi da su zarađeni u moru ili u kontaktu pri igri.

Mještani kažu kako se broj vikendica, apartmana i kuća u tom mjestu posljednjih nekoliko godina povećava, jedan je slučaj i sa svim ostalim mjestima mogu se koristiti više nego što se impetigo pojavljuje.

U većini tih mjesta još nema kanalizacijske mreže, već su u službi septičke jame. Nema pražnjenja plaća, pa je neodgovorna draže ilegalna pražnjenja u okolišu, odnosno više.